Fakta: Den fortsatta primärvalsrörelsen

9 februari: Primärval i New Hampshire

20 februari: Demokraterna har nomineringsmöte i Nevada, Republikanerna har primärval i South Carolina

23 februari: Republikanerna har nomineringsmöte i Nevada

27 februari: Demokraterna har primärval i South Carolina

1 mars: "Super-tisdagen", minst 13 delstater röstar, bland dem Texas och Virginia

15 mars: Primärval i de viktiga delstaterna Florida, Illinois, Missouri och North Carolina

26 april: Primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania

7 juni: Primärval eller nomineringsmöte i sex delstater, bland dem Kalifornien

14 juni: Primärvalsprocessens sista dag

18-21 juli: Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio

25-28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania

8 november: Presidentval

Fakta: Resultat New Hampshire

Demokrater (88 procent av rösterna räknade)

00#0000000NamnTitelOpinionsstöd i procent i New HampshireBernie Sandersoberoende senator från Vermont61Hillary Clintontidigare utrikesminister och senator39

Republikaner (88 procent av rösterna räknande)

00#0000000NamnTitelOpinionsstöd i procent i New HampshireDonald Trumpaffärsman, tv-personlighet35,8John KasichOhioguvernör16,2Ted CruzTexassenator11,8Jeb Bushtidigare Floridaguvernör11,3Marco RubioFloridasenator10,8Chris ChristieNew Jerseyguvernör7,7Carly Fiorinatidigare HP-chef4,2Ben Carsontidigare neurokirurg2,3

Källa: www.realclearpolitics.com

Fakta: New Hampshire

Delstaten New Hampshire var ett av de 13 områden som var med om att grunda USA år 1776. "Granitstaten" ligger mellan Vermont och Maine i nordöstra USA, är till ytan något mindre än Småland. Den största staden är Manchester, huvudstaden heter Concord. Delstatens motto lyder "Lev fri eller dö".

New Hampshire har drygt 1,3 miljoner invånare. 94 procent av befolkningen klassas som vita, drygt 3 procent spansktalande och 1,5 procent svarta.

Av tradition håller New Hampshire sedan 1952 de första primärvalen i USA, där respektive partis väljare röstar på vem de vill se som sin kandidat i höstens presidentval.

Källa: University of New Hampshire, US Census Bureau

På Trumps valvaka i Manchester kändes det som att jublet kunde lyfta taket.

– Jag ska bli den bästa jobbskapare Gud någonsin skapat, lovade den okonventionelle affärsmannen när han till slut intog talarstolen.

På sant Trumpmanér lovade han också stora handelsavtal, en storslagen militär och att krossa Islamiska staten.

– Och vi ska bygga en mur (mot Mexiko), det är inte ens svårt.

I trängseln på golvet nedanför skrattade och kramade anhängarna varandra. Många på festen hade klätt sig i presidentaspirantens röda signaturkeps med texten "Gör Amerika stort igen".

– Donald Trump förstår. Vi måste få ordning på vår ekonomi och han är den ende som klarar av det. Han betalar för sin egen kampanj, han är inte köpt, sade en lycklig Brenda Cate, pensionerad sjuksköterska, kort efter segerbeskedet.

Förkrossande

Liknande glädjescener utspelade sig på Bernie Sanders valvaka i Concord. Vermontsenatorn höll ett eldigt segertal där han lovade minskade inkomstklyftor, ett bättre sociala skyddsnät, att värna klimatet samt att väljarnas budskap ska spridas från Wall Street till Washington.

– Ledningen av vårt stora land tillhör folket, inte bara en handfull rika, ropade han.

– Bernie, Bernie, Bernie, skanderade anhängarna.

Segern över motståndaren Hillary Clinton blev förkrossande, preliminärt röstade närmare 60 procent på Sanders mot 38 procent för den tidigare utrikesministern. En ödmjuk Clinton gratulerade sin motståndare på telefon. I ett mejl från kampanjen heter det att hon önskar att valet gått annorlunda men att kampen går vidare. Inom några veckor väntar nya primärvalsdrabbningar i South Carolina och Nevada, delstater med stora minoritetsbefolkningar vilket lär gynna Clinton.

Donald Trump fick preliminärt 34 procent av rösterna och var därmed långt före tvåan, Ohioguvernöen John Kasich som samlade 16 procent. Andraplatsen är ändå en stor framgång för honom. En besviken Chris Christie, guvernör i New Jersey, kom på sjätte plats och sade att han skulle åka hem och fundera över presidentvalssatsningens framtid.

Omskakande

Resultatet i New Hampshire är omskakande. För ett år sedan hade nog inget trott att en demokratisk socialist och en superkapitalist skulle gå segrande ur delstaten och därmed positionera sig så väl inför den fortsatta kampen om Vita huset. Resultaten speglar den stora splittringen – inte bara mellan Demokraterna och Republikanerna utan också inom partierna. I nuläget är det inte de moderata mittenkandidaterna som har framgångar, utan de mest extrema – de som talar till känslorna.

– Bernie Sanders och Donald Trump kan mycket väl bli höstens presidentkandidater, säger Dale Kuehne, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester, till TT

– De förstår väljarnas frustration över situationen i USA när det gäller ekonomi, jobb och säkerhet. Och för väljarkåren är inte kandidaternas bakgrund så viktigt. Tidigare har ju en skådespelare (Ronald Reagan) valts till president.

"Behöver honom"

Väljare TT pratat med i båda lägren håller med.

– Vårt land står vid ett vägskäl, vi behöver honom. Jag hoppas få se Trump i Vita huset, säger anhängaren Bill Donton mitt i firandet på valvakan.

TT: Hur ser du på kritiken rörande rasistiska uttalanden och förolämpningar?

– Han är framgångsrik och har gjort affärer över hela världen. Han gör mer gott än illa.

Av tradition har New Hampshire hållit USA:s första primärval sedan 1952. I valen röstar respektive partis väljare på dem de vill se som sin kandidat i höstens presidentval.