Fakta: De leder inför Ohio och Florida

Opinionsläget och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt samt i vågmästardelstaterna Ohio och Florida som röstar den 15 mars (då även väljarna i Missouri och North Carolina går till valurnorna). För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Florida Ohio Antal delegater hittills (inklusive superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 36,0 40,0 36,7 458

Ted Cruz, Texassenator 21,8 17,7 17,0 359

Marco Rubio, Floridasenator 18,0 25,3 8,3 151

John Kasich, Ohioguvernör 12,0 8,3 32,0 54

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 51,0 61,3 57,0 1 221

Bernie Sanders, Vermontsenator 39,6 32,0 37,0 571

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent i juli, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent är den 18–21 juli i Cleveland i Ohio. Demokraterna möts den 25–28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. De delstater som röstar tidigt väger tungt politiskt oavsett storlek eftersom vinnarna får så stor uppmärksamhet.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas av partierna och innebär att partifolk samlas lokalt och diskuterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Det hålls alltid den andra tisdagen i november, i år den 8 november.

– En mycket större natt för Bernie Sanders än för Donald Trump, säger Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT sedan Sanders tackat Michigan för stödet.

– Nu har han en liten chans att ta hem presidentnomineringen.

Spansktalande viktiga

Den stora frågan inför nästa vecka är om Sanders kan vinna bland spansktalande, så kallade hispanics. Hittills har han skördat framgångar bland liberala vita och arbetare i nordöstra USA. Men förra utrikesministern Clinton har vunnit sydstater med stor andel svarta samt Nevada, där många spansktalande bor. Om Sanders ska ha en chans att ta hem Demokraternas presidentkandidatur måste han visa att han kan vinna stöd från åtminstone en minoritet.

I det perspektivet är det inte överraskande att Sanders höll sitt segertal från Florida, som har 24 procent spansktalande och 17 procent svarta, där han nu blixtkampanjar. Clinton har en övertygande ledning i opinionsmätningarna, både i Florida och nationellt, men Sanders motstånd har tvingat henne ut på den politiska vänsterkanten. Ett skäl till att Vermontsenatorn varit så framgångsrik i norra USA är att hans budskap är så tydligt, påpekar Kuehne.

– På ett plan är han en gnällig farbror från Brooklyn. Men budskapet är kristallklart, det räcker med att se en reklamfilm så vet man var han står när det gäller korruption, relationen till Wall Street och fri universitetsutbildning.

Tydligt budskap

På den republikanska sidan vann affärsmannen Trump primärvalsdrabbningarna i Michigan, Mississippi och Hawaii. I Idaho segrade hans rival, den ultrakonservative Texassenatorn Ted Cruz.

Hos partiledningen är rädslan stor över att Trump, som anses svår att kontrollera och vars politiska budskap är grumligt, faktiskt ska vinna presidentnomineringen. Flera satsningar har dragits igång för att stoppa honom. Men färska mätningar visar att Trump leder både i guvernör John Kasichs hemstat Ohio samt på Floridasenatorn Marco Rubios hemmaplan – båda viktiga så kallade vågmästardelstater.

– Trump liksom Sanders har fångat upp den oro och ekonomiska frustration som många väljare känner. Men entusiasmen är större bland Republikanerna, vilket är ovanligt, säger Kuehne.

Senare kom beskedet att den tidigare republikanska presidentaspiranten Carly Fiorina bestämt sig för att stödja Ted Cruz under resten av kampanjen.