– Jag tycker att man hade kunnat räkna in ett läkarrum.

Kammaråklagare Johan Knies om var kränkande fotografering kan ske.

Fakta: Dömd skolläkare

Skolläkaren har i stora drag medgett att han utfört de handlingar han anklagats för, men anser inte att det varit brottsligt på det sätt som åklagaren hävdat.

Tingsrättens dom om två sexuella övergrepp mot barn överklagades inte.

Läkaren döms nu, liksom i tingsrätten, för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering i 33 fall, samt för försök till samma brott.

Läkaren hade 456 000 bilder och 8 400 filmer med barnporr, och döms även för grovt barnpornografibrott.

Källa: Svea hovrätt

Läkaren i Falun greps och häktades i januari. Tingsrätten i Falun dömde honom till fyra års fängelse. Hovrätten gör till stor del samma bedömning.

Mannen, som är i 50-årsåldern, döms bland annat för 33 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han använde en spionkamera, dold i en penna, för att filma pojkar i åldern 6–14 år vid läkarundersökningar. Brotten pågick i flera år.

Inte hos läkaren?

Däremot frias läkaren på åtalspunkten om kränkande fotografering, som gäller att även till exempel sjuksköterskor och anhöriga till de smygfilmade pojkarna synts på filmerna. Svea hovrätt anser att läkarmottagningar inte täcks av lagens skrivning om var detta brott kan ske. Lagtexten talar om bostad, toalett, omklädningsrum eller "annat liknande utrymme".

– Jag tycker att man hade kunnat räkna in ett läkarrum. Om hovrätten velat döma så fanns det utrymme för det, säger kammaråklagare Johan Knies.

Hovrätten påpekar att man har full förståelse för att smygfilmningarna varit "djupt integritetskränkande".

Ville döma hårdare

Åklagaren är inte heller nöjd med att läkarens straff sänktes.

– Jag hade velat se fem års fängelse, säger Johan Knies.

Nu får riksåklagaren ta ställning till om man ska överklaga till Högsta domstolen. Tolkningen av var kränkande fotografering kan ske skulle kunna vara en prejudikatfråga som motiverar en sådan överklagan.

När straffet utmätts har hovrätten, liksom tingsrätten gjorde, tagit med i bedömningen att den dömde med stor sannolikhet mister sin läkarlegitimation.