Fakta: Tidigare dömd för kvinnovåld

Tjugofyraåringen mötte den blivande fästmön första gången den 27 juni i fjol, dagen efter det att han släppts ur fängelset. Han hade i två omgångar dömts fängelse för våld mot en tidigare flickvän, först till två och ett halvt år för grov misshandel, sedan tio månader för kvinnofridskränkning.

Enligt vittnen uppträdde mannen aggressivt och svartsjukt i även i sitt nya förhållande. När flickvännen slog upp förlovningen efter ett gräl på en nattklubb i december förra året ströp han henne till döds i Oskarshamns stadspark. Han har erkänt men förnekat att han dödade med avsikt.

Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse men hovrätten ändrar domen till 18 år.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Mordet skedde i stadsparken i Oskarshamn en decembernatt förra året. Paret hade tidigare på kvällen besökt en nattklubb, men börjat gräla med följd att den unga kvinnan kastade förlovningsringen.

Mannen har erkänt men förnekar att avsikten var att döda.

Efter överfallet ringde 24-åringen sin pappa som hjälpte honom att med bil flytta kvinnan från parken. Senare fördes hon till akuten men hon var redan död.

Tingsrättens livstidsdom omfattade även ett mordförsök i augusti förra året, då en man attackerades med kniv. Han ingrep då det för honom okända paret bråkade framför en pub. Men hovrätten ändrar den delen av domen till grov misshandel och skriver också ned skadeståndet till offret från 165 000 till 90 000 kronor. Skadeståndet till den mördade kvinnans anhöriga på 175 000 kronor ligger dock fast.

Mannen träffade sin fästmö först i juni i fjol, dagen efter att han frigavs villkorligt från ett fängelsestraff för grovt våld mot en tidigare flickvän.