– Frihet, jämlikhet och rättvisa är värderingar som vårt land är byggt på.

Polens premiärminister Beata Szydlo i EU-parlamentet. (TT)

Fakta: De styrande i Polen

Polens premiärminister är sedan i november 2015 den 52-åriga Beata Szydlo från högerkonservativa Lag och rättvisa (PiS), som i valet den 25 oktober fick egen majoritet med 235 av 460 platser i parlamentet. Även presidenten – 43-årige Andrzej Duda, som valdes i maj 2015 med 51,5 procent av rösterna – tillhör samma parti.

Den som i praktiken styr den polska regeringspolitiken anses dock vara Lag och rättvisas partiledare, 66-årige Jaroslaw Kaczynski. Han grundade PiS tillsammans med tvillingbrodern Lech år 2001.

Partiet hade en första sekvens vid makten 2005–07, med Jaroslaw som premiärminister 2006–07 och Lech som president 2005–10. I april sistnämnda år omkom Lech när det polska presidentplanet störtade inför landning i Smolensk i Ryssland.

– Frihet, jämlikhet och rättvisa är värderingar som vårt land är byggt på, lovade premiärminister Beata Szydlo när hon på tisdagseftermiddagen tog till orda i EU-parlamentets diskussion om utvecklingen i Polen.

Debatten har kommit till efter växande oro över att Szydlos nya nationalkonservativa regering håller på att skaffa sig alltför stor makt över landets författningsdomstol och den statliga radion och televisionen.

Men så är det inte alls, försvarade sig Szydlo i Strasbourg.

– Författningsdomstolen i Polen är en väldigt stark institution och den fungerar bra. Den fortsätter sitt arbete. De förändringar som vi har genomfört . . . motsvarar EU-standard och skiljer sig inte från andra länder. . . Vad vi har försökt göra är att återställa jämbördighet, hävdade premiärministern bland annat.

Stillsam debatt

Szydlos bad om dialog och samförstånd och belönades överlag med återhållsamhet i debatten.

Till och med Guy Verhofstadt, belgisk gruppledare för den liberala partigruppen Alde, lade för en gångs skull band på sig själv.

Om än med en viss varning.

– Ni och ert parti vann valet. Ni fick ett starkt mandat. Det måste vi respektera. Så fungerar det i en demokrati. . . Men poängen är, och vad som oroar oss, är att ni använder den här stora majoriteten till att montera ned det kontrollerande systemet i ert land, sade Verhofstadt.

Vill ha Nato-bas

Oron över åtgärderna har fått EU-kommissionen att för första gången dra igång sin nya process för att granska att rättsstatsprinciperna följs i ett medlemsland. Inledningsvis består processen av en dialog där kommissionen och den polska regeringen tillsammans ska reda ut vad som skett.

Parallellt med Szydlos besök i Strasbourg har Polens president Andrzej Duda varit i Bryssel för att bland andra träffa Nato-chefen Jens Stoltenberg.

En fast Nato-bas på polsk mark står högt upp på den nya polska regeringens önskelista och åtminstone ett halvt löfte fick Duda till svar, inför årets stora Nato-toppmöte i Warszawa i juni.

– Jag är säker på att efter Warszawa-mötet så kommer vi att se mer Nato i Polen än någonsin förut, sade Stoltenberg i måndags.