Fakta: Nimr al-Nimr

56-årige Nimr al-Nimr kom från byn Awamyia i östra Saudiarabien. Han har setts som en av de mest högljudda kritikerna mot regimen i Saudiarabien och har krävt att val ska hållas i landet.

Enligt analytiker var han noga med att inte uppmana till våld och innan han greps sade han till BBC att han trodde på ordets makt, snarare än på vapen.

Förra året avrättades minst 157 människor i Saudiarabien, en markant ökning från 2014 då motsvarande siffra var 90.

Källa: Reuters, The Independent

Totalt avrättades 47 människor i tolv städer runt om i Saudiarabien under lördagen – de flesta som straff för inblandning i en serie attacker som ska ha utförts av al-Qaida mellan 2003 och 2006. Nimr al-Nimr och tre andra shiamuslimer anklagades däremot för att ha skjutit mot polis under protester mot regimen för några år sedan.

– Jag väntar mig att den islamiska världen reagerar högljutt och fördömer den ökända regimen så mycket den kan, säger den iranske inflytelserika ayatollan Ahmad Khatami, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ökar spänningar

Enligt Irans utrikesdepartement kommer Saudiarabien att få "betala dyrt" för avrättningen av al-Nimr, rapporterar statlig tv. Vad det betyder är dock svårt att säga, enligt Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi.

– Men det ökar spänningarna. Det har funnits försök att åstadkomma en utjämning här, med kontakter mellan Teheran och Riyad. Nu fryser man väl det ett tag, säger han till TT.

Nimr al-Nimr var en stark kritiker av den saudiska regimen och greps 2012. Den shiamuslimska minoriteten i Saudiarabien upplever sig marginaliserad och diskriminerad och al-Nimr beskrivs som en ledande figur i protesterna som utbröt i landet 2011.

– Shiamuslimerna har alltid betraktats som avfällingar, vilket är det värsta brottet man kan begå. Därför har saudier i gemen alltid föraktat och på olika sätt trakasserat dem, säger saudikännaren Thord Janson, verksam vid Göteborgs universitet.

Jan Hjärpe är inte förvånad över att Saudiarabien genomförde avrättningen av al-Nimr. Det skulle vara svårt för den saudiska ledningen att gå emot ett domstolsutslag, säger han.

– Man baserar sin legitimitet på anspråket att representera den sanna uttolkningen av islamisk rätt. Om man då underkänner det som sagts av vad som ses som en kompetent wahhabistisk domstol förlorar man ju legitimitet.

– Saudiarabien brukar markera att man inte tar hänsyn till utländska önskemål. Man är så att säga fånge i sin egen propaganda.

Använde tårgas

Kraftfulla fördömanden har kommit från flera shiitiska håll i världen, bland annat säger libanesiska Hizbollah att Riyad gjort ett "allvarligt misstag" och Huthirebellerna i Jemen beskriver al-Nimr som en "helig krigare". I Bahrain har polis avlossat tårgas mot en protest mot avrättningen.

I Qatif i de östra delarna av Saudiarabien har många shiamuslimer gått ut på gatorna i protest. Demonstranterna skanderade ramsor som kritiserade den saudiska kungafamiljen, enligt ett vittne som Reuters talat med.

Nimr al-Nimrs bror säger att han hoppas att reaktionerna blir fredliga.

– Det är nog med blodspillan, säger Mohammed al-Nimr till Reuters.