Fakta: Shiamuslimer i Saudiarabien

Shiamuslimerna utgör den största religiösa minoriteten i Saudiarabien. Exakta siffror över hur stor gruppen är finns inte då det inte finns något officiellt register. Men oberoende bedömare uppskattar att det handlar om 10–15 procent av befolkningen.

Shiamuslimerna bor främst i den östra delen av Saudiarabien, som också är oljerik.

Gruppen diskrimineras på olika sätt. De får inte ha en egen religiös utbildning och personer har frihetsberövats när de protesterat mot orättvisor. Få shiamuslimer finns på ledande poster inom landets offentliga sektor.

Källa: UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Fakta: Nimr al-Nimr

56-årige Nimr al-Nimr, från östra Saudiarabien, sågs som en av de mest högljudda kritikerna mot det sunnitiska kungahuset i landet. Hans krav på val vann honom anhängare särskilt bland unga och även i grannlandet Bahrain. Enligt flera källor var han noga med att inte uppmana till våld och människorättsorganisationer har kallat gripandet 2012 och dödsdomen godtyckliga och orättvisa.

Källa: Reuters, The Independent, BBC.

Sent på söndagskvällen kungjorde Saudiarabien att de diplomatiska relationerna med Iran avbryts och att iranska diplomater har två dygn på sig att lämna saudiskt territorium, skriver Reuters.

Iranska demonstranter stormade i lördags kväll den saudiska ambassaden i Teheran och landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei sade därefter att "gudomlig hämnd" väntar rivalen Saudiarabien som en följd avrättningen. Även från Irak och Libanon kommer rasande uttalanden och protestdemonstrationer noteras i Bahrain, Pakistan och Indien, enligt AFP.

Samtidigt har Irans utrikesdepartement manat till lugn. Dussintals personer greps efter att en folkmassa stormat saudiska ambassaden, där möbler slogs sönder och flera bränder anlades. Flera bedömare tror dock att upploppen vid saudiska beskickningar knappast skett utan regimens goda minne.

Saudiska diplomater har evakuerats från Iran, rapporterar Reuters.

Väntar konkret åtgärd

Enligt Irankännaren Mohammad Fazlhashemi kan varningen för "gudomlig hämnd" vara ett tecken på att Iran kommer att vidta någon konkret åtgärd som svar på avrättningen. Jemen – där Saudiarabien leder en allians som flygbombar Iranstödda rebeller – skulle kunna bli skådeplats för en hämndaktion.

– I och med att man skrikit så högt kommer nog något mer att hända. Kanske en upprepning av det som hände för några månader sedan, när Huthirebellerna genomförde en raketattack mot en bas där ett 40-tal saudiska, bahrainska och emiratiska officerare och soldater dödades, säger Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, till TT.

Bland andra USA, EU och FN-sekretariatet har tagit avstånd från avrättningarna. Utrikesminister Margot Wallström instämmer i ett mejl till TT och manar både Iran och Saudiarabien till återhållsamhet eftersom samarbete dem emellan "är centralt för att kunna lösa regionens konflikter".

"Rimliga" reaktioner

Även om situationen eskalerar är varken Saudiarabien eller Iran intresserade av ett fullskaligt krig, enligt Mohammad Fazlhashemi.

– Men det här kan bli ett tillfälle där proxykriget (krig genom ombud) i Jemen kan intensifieras.

På Saudiarabiens sida finns Förenade arabemiraten, Kuwait och Bahrain som försvarar lördagens avrättning av 47 personer anklagade för terrorism. Straffen var nödvändiga för att stå emot extremism, anser de sunnidominerade länderna.

43 av fångarna uppges ha varit sunnimuslimer som avrättades för en serie attacker som ska ha utförts av den militanta extremiströrelsen al-Qaida 2003–2006.

Nimr al-Nimr, 56, var en av fyra shiamuslimer som Saudiarabien anser skyldiga till våldsdåd mot myndigheterna från och med den så kallade arabiska våren 2011.