Fakta: En historisk splittring

Det finns två huvudinriktningar inom islam, sunni och shia.

85–90 procent av alla muslimer är sunniter, men i Irak, Iran, Bahrain och Azerbajdzjan är shiamuslimerna i majoritet.

Klyftan mellan dem går ända tillbaka till generationerna efter profeten Muhammed på 600-talet enligt kristen tideräkning. Shiamuslimer anser att ättlingar till Ali och Fatima, profetens dotter, borde leda världens muslimer.

Shia- och sunnimuslimer vördar alla Koranen, men traditioner och rättstillämpning kan skilja sig markant. Martyrskapet har starkare ställning bland shiamuslimer.

I Iran är shiaislam statsreligion sedan revolutionen 1979. I Irak har shiamuslimer till följd av Saddam Husseins fall fått politisk makt.

Fakta: Sunni mot shia i regionen

I en rad länder står sunni- mot shiamuslimer, inte sällan uppbackade av Saudiarabien och Iran. Några aktuella exempel:

Jemen. Saudiarabien och dess allierade stöder den sunnitiska regeringen i dess krig mot de shiamuslimska, Iranstödda så kallade Huthirebellerna.

Syrien. Iran stöder president Bashar al-Assad, vars alawitiska tro kan ses som en gren inom shia, medan Saudiarabien stöder sunnitiska rebeller.

Libanon. Iran är lierat med den shiitiska Hizbollahrörelsen som även stöder president al-Assad i Syrienkriget.

Bahrain. Saudiarabien stödjer den sunnitiska kungafamiljen i den annars shiadominerade småstaten vid Persiska viken. Under den arabiska våren slogs ett shiauppror ner i Bahrain med hjälp av saudisk militär.

Irak. Efter sunniten Saddam Hussein, som förde krig mot Iran på 1980-talet, har den shiadominerade regeringen i Bagdad närmat sig regimen i Teheran.

Det är boende runtom i Jemen, såsom i huvudstaden Sanaa, hamnstaden Hudayda och den omtvistade staden Taiz i sydväst, som enligt Reuters vittnar om upptrappade flygbombningar på tisdagen.

Målet är de så kallade Huthi-rebellerna som stöds av shiadominerade Iran.

Internationella bedömare befarar att krisen mellan de båda ärkefienderna grusar hoppet om en fredlig utveckling i krigens Syrien och Jemen, där Iran och Saudiarabien står på motsatta sidor. Men Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi försöker dämpa omvärldens farhågor.

"Fortsätter arbetet"

– Från vår sida får det ingen effekt, eftersom vi kommer att fortsätta att arbeta mycket hårt för att stödja fredsansträngningarna i Syrien och Jemen, hävdade al-Muallimi inför journalister i FN-högkvarteret enligt internationella medier.

Han fortsatte med en känga till Teheran:

– Inte heller innan de diplomatiska förbindelserna bröts var iranierna särskilt stöttande, inte särskilt positiva till fredsansträngningarna.

Kuwait blev på tisdagen det senaste arablandet att vidta diplomatiska proteståtgärder mot Iran. I liket med Förenade Arabemiraten kallar landet hem sin ambassadör. Saudiarabien, Bahrain och Sudan har i sin tur brutit de diplomatiska förbindelserna helt med Iran. Det är ländernas svar på att den saudiska ambassaden i Teheran sattes i brand av demonstranter.

Det som utlöste krisen var lördagens avrättning i Saudiarabien av bland andra den shiamuslimske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura besöker i dagarna Riyad och Teheran i hopp om försäkringar att de tillkämpade framgångarna i fredsprocessen inte hotas av den uppblossade krisen. Enligt planen ska samtal mellan den syriska regimen och oppositionen inledas i Genève den 25 januari.

Försvarar dödsdomar

I ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon försvarar Saudiarabien rättsprocesserna som ledde till att 47 människor avrättades – 4 shiamuslimer och 43 påstådda al-Qaidamedlemmar. Rättegångarna mot dem var rättvisa och följde lagen, understryker den saudiska FN-delegationen enligt Reuters.

Delegationen "beklagar djupt" att Ban Ki-Moon ifrågasatt att rättegångarna inte genomförts på ett korrekt sätt.

FN:s säkerhetsråd fördömer i ett uttalande skarpt stormningen av den saudiska ambassaden i Teheran och en liknande vandalisering av det saudiska konsulatet i Mashhad.

I uttalandet manas alla parter att "upprätthålla dialog och vidta åtgärder för att minska spänningar i regionen". Avrättningarna i Saudiarabien nämns inte.