För att undgåÂen andra valomgång måste Scioli få minst 45 procent av rösterna eller minst 40 procent och en vintmarginal på 10 procentenheter till närmaste motståndare. Men enligt främste utmanaren Mauricio Macris kampanjfolk kommer det att bli en andra valomgång, rapporterar Reuters.

Scioli är inte bara väljarnas favorit, utan också sittande presidenten Cristina Fernández de Kirchners. De argentinska väljarna har fått väga kontinuitet mot förändring.

Stagnerande ekonomi

Sciolis främsta konkurrent i valet, Mauricio Macri, leder det marknadsliberala partiet PRO. Han har lovat att lätta på de höga tullarna och förbudet att handla med dollar.

Inflationen ligger nu runt 30 procent och ekonomin är stagnerande. Argentian utkämpar sedan länge en domstolstvist med en grupp långivare i USA som har skrämt bort investerare och hållit Argentina på marginalen av den internationella kreditmarknaden.

Mycket stabilare

Men landet är stabilt i jämförelse med den finansiella kollapsen 2001–2002, då Argentina ställde in betalningen av skuld på 100 miljarder dollar och gjorde miljoner människor i medelklassen fattiga.

I dag uppfattar många argentinare i deras dagliga liv inte effekterna av de makroekonomiska problemen.

Argentina är Latinamerikas tredje största ekonomi och helt klart är att den tolvåriga epoken Kirchner är över, medan hennes politik troligen kommer att bestå. I grunden har det rört sig om en vänstervariant av peronismen, den auktoritära, populistiska och korporativa tankeströmning som Argentinas landsfader Juan Perón skapade på 1940-talet.