Fakta: Flygbladet

Flygbladet som delas ut av Sverigedemokraterna är skrivet på engelska och delas ut till flyktingar i åtminstone Grekland. Högst upp står: "Inga pengar, inga jobb, inga bostäder".

I texten finns följande formuleringar:

"På grund av decennier med massinvandring så är vårt tidigare säkra land inte säkert längre. Vi har inte bara ett stort antal skottlossningar och gängrelaterat våld. . .  utan Sverige kan också visa upp världens näst högsta antal våldtäktsanmälningar".

"Tvångsgifte och polygami kommer aldrig att accepteras. Halalslakt, att bära niqab eller burka offentligt kommer att förbjudas i vårt land".

Brevet är undertecknat med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket.

Sverigedemokraternas kampanj inleddes i fredags. För tillfället finns 30 personer, förtroendevalda, tjänstemän och ungdomsförbundare från SD på 17–18 platser i sex länder, bland andra Grekland, Turkiet, Ungern och Tyskland.

– Vi informerar om de villkor som väntar. Många har uppskruvade förväntningar. Det har vi sett exempel på när folk vägrar stiga av bussar och så. Vi förklarar att det i bästa fall är tältläger som väntar, att pengarna är slut och att vi lånar till välfärden, men också vilket samhälle Sverige är, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen.

Försvarar formuleringar

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är upprörd över SD:s kampanj.

– De för ut en bild av Sverige som inte är sann. De pratar skit om Sverige. Och det tycker jag att ett politiskt parti bör hålla sig för goda för att göra, säger han.

Flygbladet kritiseras även av andra, bland annat för att innehålla felaktigheter. Där står exempelvis att halalslakt kommer att förbjudas, liksom att bära niqab och burka. Partiledningen står dock bakom påståendena.

– Sverige har redan idag ett förbud mot halalslakt när det gäller att skära halsen av obedövade djur, säger Mattias Karlsson.

Karlsson påpekar också att det inom vissa utbildningar och branscher, bland annat vården, finns begränsningar för att bära heltäckande slöja.

– Det är begränsat till viss del i dag och vår bedömning är att det kommer att begränsas mer eftersom det finns ett stöd bland befolkningen, säger Mattias Karlsson.

"Svenska folket står bakom"

Flygbladen är inte bara undertecknade Sverigedemokraterna och SD-kvinnor, utan också "svenska folket", vilket väckt reaktioner.

– Vår bedömning är att de fakta vi lägger fram och de påståenden vi kommer med är någonting som en majoritet av svenska folket står bakom, säger Mattias Karlsson.

Nästa vecka planerar SD en tv-reklamkampanj i bland annat Afghanistan och Syrien med bilder på den svenska flyktingmottagningen.