Fakta: Åtalets bakgrund

SD-bolaget Samtid&Framtid skulle ansvara för partiets satsning på en nättidning

Den tidigare SD-riksdagsledamoten Erik Almqvists Mediekonsulterna Europa AB anlitades 2013.

Almqvist hade lämnat riksdagen efter "järnrörsskandalen" 2012.

Mediekonsulterna Europa AB fick ett förskott på 3,7 miljoner kronor, inklusive moms för uppdraget.

Samtid & Framtid anlitades även SD:s förre ekonomichef för att sköta bolagets ekonomi.

Pengar till Samtid&Framtids kostnader överfördes från partiet via SD-bolaget Blåsippan

Bristande redovisning av olika transaktioner har lett till åtalet

Dom meddelas 5 februari

Källa:TT

När rättegången avslutades yrkade vice chefsåklagare Jakob Holmberg på 1,5 års fängelse om SD-politikern fälls på alla punkter. Martin Kinnunen är i egenskap av ende styrelseledamot i SD-bolaget Samtid&Framtid åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Ingen bokföring

Under 2013 fördes ingen löpande bokföring i företaget, momsen deklarerades fel och periodiseringen av företagets kostnader var felaktig. Därmed fanns risk för att staten skulle gå miste om stora belopp i skatteintäkter, enligt åtalet.

– Detta mål märker inte ut sig från en stor del av de ekobrott som utreds av Ekobrottsmyndigheten, säger Jakob Holmberg.

Enligt åklagaren borde Kinnunen ha reagerat och agerat tidigare än vad han gjorde. Felaktigheterna rättades till först i samband med att Skatteverket genomförde en granskning.

Företagsbot

Förutom fängelsestraff för Kinnunen så vill åklagaren att domstolen beslutar om en företagsbot för företaget på en miljon kronor.

Under rättegången framkom att den konsult som anlitats för bokföringen, SD:s före detta ekonomichef, inte skött sitt jobb bland annat på grund av depression och bristande kompetens. Det framkom också att en revisionsfirma kan ha gjort fel vad gäller periodiseringen av företagets kostnader.

Åklagaren uppger dock att man som styrelseledamot kan delegera ut uppgifter, men inte delegera ut allt ansvar.

"Onödigt åtal"

Försvarsadvokaten Thomas Olsson anser att det inte funnits någon anledning för Kinnunen att anta att det funnits brister i verksamhet och agera tidigare än vad han gjorde.

– Det är ganska vedertaget bland småföretagare att överlämna bokföringen till en konsult, påpekar han.

Olsson betonar att ingen haft något uppsåt att begå fel och de brister som uppstått beror på misstag och personliga tillkortakommande. Han anser att åtalet varit onödigt.

Sverigedemokraternas förre partisekreterare Björn Söder säger sig ha en "magkänsla" av att rättsprocessen påverkats av politiska bedömningar. Det avvisar åklagaren och uppger att enbart strikta juridiska bedömningar gjorts.