– Det är ett sätt att samla och konsolidera rörelsen och en utvecklings- och utbildningshelg. Vi försöker sätta fokus på ideologi, bland annat, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, om utvecklingskonferensen.

Han ser mest ser fram mot att få höra britten Roger Scruton, enligt Karlsson en av västvärldens främsta konservativa filosofer.

– Vi har ju på många sätt återinfört konservatismen i svensk politik, och en del av fokus här blir att förankra och utveckla konservatismen mer, säger Karlsson.

Stannade hemma

SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle ha närvarat i Västerås, men har i stället stannat hemma i Sölvesborg.

– Han stannar hemma på grund av familjeangelägenheter, säger Erik Günther-Hanssen på partiets pressjour.

När Åkesson i stället skulle tala till sina partikamrater via Skype hörde knappt någon av deltagarna vad han sade, skriver Dagens Nyheter. Ljudet hackade och bara bråkdelar av det 20 minuter långa talet hördes.

Ian Wachtmeister, som ibland fungerat som mentor för Jimmie Åkesson, har bjudits in för att tala på temat "Sanningen och verkligheten".

"Erfaren person"

Han var i början av 1990-talet ledare för Ny Demokrati tillsammans med dåvarande skivbolagsdirektören Bert Karlsson. Partiet kom i in riksdagen 1991 men ramlade ur tre år senare efter att ha fallit sönder i interna bråk. Ett exempel på det som SD inte säger sig vilja vara, ett kaosartat parti utan riktning.

– Han är inte en förebild på det sättet. Men han är en erfaren person med flera decenniers erfarenhet av att vara aktiv i samhällsdebatten. Han har ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och han är en uppskattad talare, säger Mattias Karlsson.