Fakta: TBE sprids via fästingar

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare och sannolikt också hjortdjur. Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur eller en smittad människa. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma (transovariellt).

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen ses under sommaren och hösten. Det förekommer fall där smittan spridits via opastöriserad mjölk utomlands, men några sådana fall har inte rapporterats från Sverige. Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

En undersökning som genomförts av TNS Sifo på uppdrag av läkemedelsbolaget Pfizer visar att två av tre inte vet att fästingar är aktiva även på hösten och att många är osäkra på symptomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Pfizer.

Hur stor risken är för att bli smittad av TBE under hösten beror alltså på vädret.

– Är det varmt länge drar det ut till hösten och blir det kallt tidigt försvinner fästingarna tidigare, säger Anders Tegnell, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Statistik från myndigheten visar att antalet rapporterade TBE-fall mellan 2011 och 2014 var större i slutet av sommaren och i början av hösten än i början av sommaren.

Enligt Anders Tegnell kan det bero på flera saker. Statistiken avser när personen blev sjuk, inte när han eller hon blev biten. Med tanke på att det kan dröja några veckor mellan bettet och insjuknandet blir det en eftersläpning i statistiken. Dessutom tar det tid för fästingarna att bli många, vilket gör att antalet är mindre i början av sommaren.

Hittills har 148 fall rapporterats i år, vilket kan jämföras med förra årets totalt 268 fall. 2014 rapporterades sammanlagt 178 fall.

– Är det varmt och torrt finns det färre fästingar, men samtidigt är man ute och rör på sig mer då. Den här sommaren har varit extremt torr, så rent teoretiskt är det nog färre fästingar i år än vad det brukar vara.

För att minska risken för att få TBE kan man, förutom att vaccinera sig, bära kläder som skyddar huden från fästingarna.

– När man kommer hem kan man med en gång titta om man har fått med sig fästingar, säger Anders Tegnell.