Så mycket kostar det

(Beloppen kan variera)

Olovligt beträda järnvägsspår: Oftast 1 000 kronor

En man fick böta 40 000 kronor för att han kört bil med dåligt skrapad ruta (Vårdslöshet i trafik): Från 1 500 kronor (Baseras på inkomst)

Kissa offentligt: 800 kronor

En kvinna fick 30 dagsböter när hon sålde en pläd av djurskinn (Artskyddsbrott): Från 1 500 kronor

Dricka alkohol på allmän plats: 500 kronor

En man dömdes till böter för att ha ändrat smaken på laglig sprit (Olovlig befattning med sprit): Böter eller fängelse i högst två år

Onödigt buller med bil: 1 000 kronor

En man dömdes till böter efter att han blivit påkörd av en bilist. Anledningen var att han cyklade på vägbanan när cykelbana fanns: 500 kronor

Nedskräpning: 800 kronor. Cigarettfimpar och tuggummin räknas inte som nedskräpning

Låta hunden bajsa på allmän plats (där förbud råder): 1 000 kronor

En man dömdes till 1 500 kronor i böter då tingsrätten ansåg att han körde sin bil sämre på grund av att han pratade i mobil: Ofta 1 500 kronor

Köra i kollektivkörfält: 500 kronor

Det finns många lagar och föreskrifter att bryta mot, och det är inte alltid lätt att hålla koll på dem. Metro har pratat med poliser och jurister för att hitta de fall som oftast väcker förvåning hos förövaren.

Stefan Wahlberg är chefredaktör på tidningen Dagens Juridik, och han menar att det oftast handlar om olika tolkningar av lagen snarare än att personen är omedveten om att lagen finns.

– Det kan möjligtvis röra sig om en konstig tillämpning av vissa lagar. Det dyker med jämna mellanrum upp artiklar om världens konstigaste lagar, men ofta är det inte så konstigt, säger Stefan Wahlberg.

– Oftast är det någon domstol som dömt någon utifrån en högst relevant paragraf men i ett ovanligt fall.

Som exempel på saker som kan generera böter nämner han att fiska utan fiskekort, tälta utan tillstånd, att låta hunden bajsa på allmän plats, eller att filtrera sin whisky för att putsa till smaken.

– Det finns ju en del ovanliga fall, och vissa av dem är ju rätt så uppseendeväckande faktiskt.

Från polisens håll finns det vissa gärningar som oftare än andra uppfattas som oskyldiga, men som faktiskt kan göra dig många hundra kronor fattigare.

– Det finns faktiskt en del missuppfattningar om att dricka alkohol på allmän plats, säger Tommy Nyman, Kommissarie i Halland.

– Ofta ser man kanske att någon annan dricker och så tror man därför att det är tillåtet. Men det finns faktiskt en app som heter Alkokoll där man kan hålla reda på var man får dricka och inte.

Förbuden mot nedskräpning och att kissa offentligt menar han att de flesta verkar känna till. Däremot verkar reglerna kring spårområden inte vara glasklara för allmänheten.

– Det är nog lite okänt bland folk i allmänhet att man inte får vistas på ett spårområde, där tågen kör, säger Tommy Nyman.

– Många tror att bara man är tillräckligt försiktig så får man, men du får inte snedda över spårområden, det är bara om man arbetar och har uppdrag som du får vistas där, om det inte är tydligt angivet att du får vara där.

Kan man bli av med körkortet om man cyklar illa?

– Ja alltså, om du cyklar och till exempel bryter mot en stopplikt, så blir du nog inte av med körkortet direkt, men tredje gången du gör det kanske man kollar lite närmare på det: Eftersom du inte bryr dig om bestämmelser som cyklist, så gör du det kanske inte som bilist heller. Men Polisen drar aldrig några körkort av cyklister, det beslutar Transportstyrelsen om.

Här följer fler exempel och bötesbelopp.

LÄS MER: Så mycket kostar det – 15 lagbrott på cykel som kan stå dig dyrt

LÄS MER: Här får den som svär böter – till och med om de viskar