Fakta: Så avhjälper du kylskadan

Skadorna drabbar främst händer, fötter och ansikte.

En ytlig förfrysningsskada ger sig ofta tillkänna med en stickande smärta som övergår i förlorad känsel. Huden blir vit.

En ytlig skada kan lätt tinas med en varm hand på kinden, eller genom att sticka in den skadade handen eller foten i en kamrats varma armhåla. Sök lä, förstärk klädseln och drick något varmt.

Sök omedelbart vård om huden blir gulvit eller vit med blå marmorliknande mönster och känns hård och kall. Det kan vara tecken på en djup skada.

Källa: Norrlands universitetssjukhus och Vårdguiden

De senaste dagarna har vintervädret spridit sig till hela Sverige med stora mängder snö och temperaturer långt under nollstrecket på sina håll. I Nikkaluokta utanför Kiruna uppmättes på tisdagen minus 34,8 grader, den hittills lägsta temperaturen för säsongen.

Riktigt så kallt är det inte i fjälltrakterna i Härjedalen och Jämtland, men där ger temperaturer på runt minus 15 och hårda vindar just nu en stark kyleffekt.

Upplevs kallare

Den effektiva, alltså den upplevda, temperaturen kan vara nedåt minus 30, varnar SMHI.

För jullovsfirande skidåkare kan det därför vara klokt att klä sig för kallare väder än vad termometern indikerar.

– Det kan blåsa rejält uppe på fjällen även om det är lugnt nere i dalen. Man ska tänka på att man kan bli fast i kylan ett tag om till exempel en lift går sönder, säger Magnus Dyborn, läkare och medicinskt ansvarig vid hälsocentralen i Härjedalen, som under vintersäsongen utökar sin verksamhet då skidturisterna strömmar till i Funäsdalen.

Lager på lager

Kläder i flera lager med bra ventilationsmöjligheter och ett yttre plagg som stänger ute vinden är Magnus Dyborns grundtips. Man bör också se till att hålla fingrar, tår, hals och huvud varma och helst försöka täcka över näsa och öron.

En stickande känsla eller vita fläckar på huden är varningstecken på en begynnande förfrysning.

– Då ska man värma upp kroppsdelen, till exempel genom att lägga en varm handflata på den.

Skidåkning kan vålla särskilda problem för astmatiker då kall och torr luft retar luftrören. Men det kan avhjälpas med en luftvärmeväxlare, en slags liten mask som sätts framför munnen, tipsar Magnus Dyborn.