Fakta: Mathantering i värmen

Håll maten kall, även i bilen när du varit och handlat.

Tina helst frysta livsmedel i kylskåp.

Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat.

De fat och redskap du använt till rått kött ska inte användas till det färdiggrillade.

Se till att hamburgare, kyckling och råa korvar är genomstekta innan servering.

Släng rester som stått ute i mer än två timmar.

Källa: Livsmedelsverket

Fakta: Fisk och miljögifter

Miljögifterna dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet, och gravida för över ämnet till barnet vid graviditet och amning.

De fiskar som innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB är:

Strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken. (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas "strömming" norr om Kalmar och "sill" söder om Kalmar)­

Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern.

­ Vildfångad sik från Vänern och Vättern­.

Vildfångad röding från Vättern.

Källa: Livsmedelsverket

– Barn och kvinnor i fertil ålder ska inte äta strömming mer än två, tre gånger per år, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Nu råder högsäsong för att pilka strömming – god fisk som tyvärr innehåller höga halter av dioxin och PCB. Miljögifterna finns även i vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.

– Kroppen lagrar på sig dessa gifter under hela livet, och det tar mellan åtta till tio år att göra sig av med hälften. Men tänk på att vi hela tiden fyller på med nytt.

Sommartid är även buffétid. Bröd, grönsaker och hårdostar kan stå framme på bordet ett tag. Men fisk, skaldjur och majonnäs ska förvaras kallt, liksom kyckling och kött. Och den som blir sugen på att grilla i värmen ska vara noga med att få maten genomstekt, uppmanar Emma Halldin Ankarberg. Annars kan man riskera att bli sjuk.

– Det är en olycklig trend att inte grilla igenom hamburgaren, för där kan finnas läbbiga bakterier som ehec.