Fakta: Ogiltiga sedlar från första juli

20-kronorssedeln med Selma Lagerlöf, introducerad 1997.

50-kronorssedeln med Jenny Lind, introducerad 2006.

1 000-kronorssedeln med Gustav Vasa, introducerad 2006.

Anledningen till att sedlarna byts ut är att göra pengarna svårare att förfalska.

Trots att Riksbanken för drygt en månad sedan startade kampanjen "Efterlyst" som har dykt upp på stortavlor, i tidningar och i digitala kanaler fattades fortfarande 1,97 miljarder kronor när Riksbanken fick siffror den 22 juni.

Fortfarande saknas mycket pengar. I går räknade Riksbanken ut den senaste siffran, som visar att 1,88 miljarder kronor saknas. Det innebär att Riksbanken har fått in sedlar till ett värde av 90 miljoner kronor sedan den uträkning som gjordes den 22 juni. Främst är det 20-lappen som inte har lämnats in eller handlats för. Där saknas fortfarande 850 miljoner kronor.

Ring din bank

Allt färre banker hanterar kontanter, vilket gör att man inte bara kan gå in på närmaste bankkontor för att lämna in sedlar.

– Mitt råd är att ringa till sin banks centrala kundtjänst och höra vilket bankkontor de kan gå till för att sätta in pengarna på sitt konto, säger Fredrik Wange, pressekreterare för Riksbanken.

Enligt Wange har de stora bankerna som bedriver kontanthantering lovat att hjälpa sina kunder med inlämningen av de gamla sedlarna.

TT: Det saknas fortfarande mycket pengar, vad tror du det beror på?

– Ja, om man anser att det är mycket eller lite är ju en bedömningsfråga. Sett till värdet har vi fått in tre fjärdedelar av de gamla sedlar som blir ogiltiga efter torsdag, det vill säga cirka 5,6 miljarder kronor av de 7,5 miljarder kronor som fanns i cirkulation när de nya sedlarna kom förra hösten, säger Fredrik Wange.

För den som missar att lämna in eller sätta sprätt på de ogiltiga sedlarna innan fredag går det bra att sätta in dem på sitt bankkonto fram till den 31 augusti. Därefter går de att lämna in hos Riksbanken om det totala värdet överstiger 100 kronor. Administrationskostnaden är då 100 kronor per ärende oavsett hur mycket pengar som löses in.

Fler nya sedlar

I oktober introduceras ytterligare nya sedlar. 100-lappen kommer att prydas av Greta Garbo och 500-lappen av Birgit Nilsson. Även enkronan, femkronan och den sällsynta tvåkronan, som präglades 1876–1971, kommer att ändra utseende.

Men känn ingen stress – du kommer att kunna använda de gamla sedlarna och mynten fram till den 30 juni nästa år.