Fakta: Peru

Perus folkmängd 2014 var 30,8 miljoner. Huvudstaden heter Lima.

Landet är en republik och den nuvarande presidenten heter Ollanta Humala. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Goda exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat främst en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och städernas slumområden ofta lever i självhushåll och hittar sin försörjning inom den stora informella sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet.

Källor: UI:s Landguide och Sweden Abroad

– Jag är fast övertygad att med Guds hjälp så kommer jag att bli Perus första kvinnliga president, ropade Fujimori till de tusentals flaggviftande anhängare som slutit upp på hennes sista kampanjmöte inför presidentvalet.

Hittills har hon enligt samstämmiga opinionsundersökningar varit i ledning före vänsterkandidaten Veronika Mendoza och den tidigare ekonomiministern Pedro Pablo Kuczynski. Men ledningen ser inte ut att bli så stor att valet avgörs nu, det lär bli en andra avgörande valomgång.

Har tidigare förlorat

Det är Keiko Fujimoris andra försök att bli president i det sydamerikanska landet. För fem år sedan förlorade hon i den andra valomgången mot den nu avgående presidenten Ollanta Humala. Nu vill hon bland annat satsa hårt på att bekämpa kriminalitet, stärka ekonomin och bygga ut infrastrukturen.

Den förre presidenten, den hårdföre högermannen Alberto Fujimori, avtjänar för närvarande ett 25 år långt fängelsestraff för människorättsbrott och för korruption under sin tid vid makten mellan 1990 och 2000. Hans dotter har under valrörelsen försökt distansera sig från faderns politik.

– Keiko har en stark handlingsplan, hon är inte som sin far även om allt han gjorde inte var dåligt, säger Jorge Mendoza, en 33-årig tekniker och Fujimorianhängare till Reuters.

Tre döda i attack

Valet har dock inte varit utan våldsamma inslag, en civilperson och två militärer dödades och flera militärer skadades i en attack i Junin-provinsen i Peru, när de färdades till röstlokaler de skulle vakta under presidentvalet.

Enligt myndigheterna är det den på 1980-talet mycket aktiva kommunistgerillan Sendero Luminoso som ligger bakom attacken. Stora delar av gerillan utplånades på 1990-talet men mindre grupper verkar fortfarande, framför allt i kokaodlande regioner.

Runt 23 miljoner peruaner är röstberättigade i valet. Vallokalerna stänger vid 23-tiden på kvällen (svensk tid).