"Vi är fullt kapabla. Inte korkade, bara modiga". Steve Shapiro, en 71-årig amerikansk seglare, har förärats smeknamnet "kapten katastrof" sedan hans och kamraten Bob Weises äventyr på Nordsjön lett till insatser från sjöräddningsorganisationer nio gånger under loppet av ett halvår, skriver The Guardian.

Paret kastade loss från Norge i juli förra året och seglar Nora, en 40-fots träbåt. Redan utanför den norska kusten började problemen och sedan dess har de hunnit med läckor, grundstötningar och motorhaverier.

Brand ombord

I Hayle på Cornwalls kust utbröt brand ombord, vilket ledde till ett stort räddningspådrag. Branden stoppar dock inte duon som har siktet inställt på Kanarieöarna för att därifrån korsa Atlanten och ta sig till den amerikanska östkusten. En etapp som Steve Shapiro beskriver som "en lång sträcka, men spikrak segling".

Sir Robert Knox-Johnston, den brittiske seglingsveteran som blev först med att ensam fullborda en oavbruten världsomsegling, är kritisk.

– Det här är inte roligt längre, det är en olycka som väntar på att inträffa, säger han till BBC.

Slår ifrån sig kritik

Steve Shapiro, ursprungligen författare från Kalifornien, slår dock ifrån sig kritiken:

– Vi lär oss att serva båten medan vi seglar. Om du får punktering och ringer en bilmekaniker, betyder det att du är inkompetent?

Shapiro har dock valt att donera pengar till den brittiska sjöräddningen RNLI, två gånger, hittills.