Fakta: Klämdag=köpfest

Black Friday nu på fredag är klämdagen efter högtiden Thanksgiving och årets mest shoppingintensiva dag i USA. Där lockar butiker med extraerbjudanden och kampanjer just under fredagen, för att handlarna ska få sina röda siffror i bokslutet förvandlade till svarta.

Här i Sverige har handlarna sedan några år försökt etablera Black Friday som köpdag, dock utan den inledande Thanksgiving-högtiden med kalkon och familjemys.

Särskilt elektronikbranschen har velat få oss att handla mer just på fredag. I viss mån har vi nappat. Förra året rapporterades från bland andra Elgiganten och betalföretaget Klarna om omsättningsökningar på runt 100 procent just den dagen.

Black Friday, nu på fredag , är i USA en klämdag i anslutning till familjehögtiden Thanksgiving. Den amerikanska handeln har stora reor och mycket av den årliga julklappshandeln sker denna dag.

– Det är de amerikanska handlarnas sätt att få svarta siffror i bokslutet i stället för röda, det är därför den kallas så. Vi har sett att Black Friday har ökat på senare år här i Sverige, handlarna har det tufft och vill ta varje möjlighet att öka försäljningen, säger Lena Larsson, vd för branschens utredningsorgan, HUI Research.

Hon tror inte att dagen går hem här, den är inte en klämdag då vi kan gå i affärer.

Men vi har tagit andra kommersiella jippon från USA till oss, som halloween. Jonas Frykman, professor emeritus i etnologi, tror att det beror på att halloween inbegriper just barnen. Och det är ont om fester och högtider på hösten.

– Men nej, jag tror inte att Black Friday kommer att bli stort här. Nästan alla högtider som vi firar inbegriper barnen, som jul, påsk och halloween. Det är barnen som legitimerar vår konsumtion, säger Frykman.