Fakta: Om delningsekonomi

Delningsekonomi, eller sharing economy och collaborative economy på engelska, är samlingsnamn för olika initiativ för att dela på tillgång till varor och tjänster. Det kan till exempel handla om kläder, verktygspooler, bilpooler eller olika nätverk för att ordna boende. Termen används sedan början på 2000-talet som en följd av en ökad miljömedvetenhet och utvecklade tjänster på nätet.

Källa: Nationalencyklopedin

Seouls borgmästare Park Won-soon får priset för sitt arbete att göra Seoul till så kallad sharing city med delningsekonomi som grundtanke.

– Han är väldigt engagerad och är en stark bidragande orsak att staden har kommit så pass långt, säger Lotta Göthe som är juryns ordförande.

Delningsekonomi handlar bland annat om att privatpersoner via nätet delar olika saker såsom bostad, båt eller verktyg. En besparing både för plånboken och för miljön.

I Seoul matchas till exempel äldre och ensamma människor som bor i stora lägenheter med unga i behov av bostad. Det kan också handla om mötesplatser såsom ett lånebibliotek för verktyg.

– Så att man kan låna ett verktyg i stället för att köpa ett nytt, säger Lotta Göthe.

Miljöpriset, som delas ut för 16:e året, går till personer eller organisationer som arbetar för att göra förändringar för en hållbar värld. Prissumman är på en miljon kronor. Prisutdelningen sker i november.

Bland tidigare pristagare finns Al Gore, Margot Wallström och Kofi Annan.