Fakta: Flyktingöverenskommelsen

I korthet innebär avtalet mellan EU och Turkiet att alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet ska tvingas tillbaka till Turkiet om de inte har giltiga resehandlingar.

I utbyte förbinder sig EU att ta emot motsvarande antal människor från turkiska flyktingläger.

Turkiska medborgare föreslås också få resa in i EU utan visum.

Den tyska förbundskanslern befinner sig i dag i Turkiet för samtal om flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Inför mötet har sex personer som misstänks ha kopplingar till den extremistiska jihadiströrelsen IS gripits, skriver nyhetsbyrån AFP. De sex personerna anklagas för att ha planerat ett attentat. Gripandena ska ha skett i Konya, en miljonstad i centrala Turkiet.

Med på resan till Turkiet finns förutom den tyska förbundskanslern Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

EU-ledarna ska bland annat besöka ett flyktingläger vid den syriska gränsen. Senare under dagen väntar överläggningar med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu.

Hotar riva upp avtal

Mötet sker i ett läge där EU står under hård press både från människorättsorganisationer och från regeringen i Ankara. Nyligen hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med att riva upp flyktingöverenskommelsen om inte EU höll sin del av avtalet, som bland annat innebär visumfrihet för turkiska medborgare i EU.

EU har också fått hård kritik från FN:s flyktingorgan UNHCR, som anklagar unionen för att bryta mot internationell rätt genom överenskommelsen. Även Amnesty har uttryckt kritik, och uppmanar nu EU-delegationen att inte blunda för de övergrepp som flyktingar utsätts för i Turkiet.

"Undermålig överenskommelse"

Människorättsorganisationen Human Rights Watchs biträdande chef Judith Sunderland tycker att Angela Merkel och de andra EU-ledarna borde besöka "förvaret för personer som deporterats från Grekland" i stället för att gå på "rundvandring i ett tillrättalagt flyktingläger".

– Det borde få dem att tänka över den undermåliga överenskommelsen, säger hon till AFP.

Donald Tusk hävdar att alternativet till avtalet med Turkiet hade varit värre, och påstår att Europa hade gjort sig sårbart för utpressning genom att inte ta itu med flyktingkrisen.

Om Angela Merkel lyckas hålla Ankara på gott humör utan att kompromissa med vad hennes egen utrikesminister nyligen kallade "europeiska värden" återstår att se.