Fakta: Kritiserade uttalanden

När Corey Cogdell-Unrein vann OS-brons i skyttegrenen trap lade tidningen Chicago Tribune upp en bild med texten "Wife of Bears' lineman wins a bronze medal today in Rio Olympics" – utan att nämna Cogdell-Unrein själv vid namn.

Det amerikanska gymnastiklaget var i full färd med att fira en seger i arenan i Rio de Janeiro, när en okänd tv-kommentator påpekade att kvinnorna såg ut att lika väl ha kunnat vara underhållning på ett större amerikanskt varuhus.

I en artikel i Dagens Nyheter beskrevs cyklisten Emma Johansson som en kämpe "i den lilla kroppen" och att silvermedaljen ser "enorm ut på den 167 centimeter långa cyklisten". Efter kritik ändrade tidningen formuleringen.

När Katinka Hosszu från Ungern tog OS-guld och simmade i mål med ett nytt världsrekord på 400 meter medley i måndags, visade tv-kameror bilder på en jublande glad tränare och tillika hennes man Shane Tusup.

Kommentatorn Dan Hicks från amerikanska NBC konstaterade att där stod mannen som var "ansvarig för segern" – som om det var han som precis hade kramat ur sina sista krafter. Ett uttalande som fick arga tittare att gå i taket.

På samma sätt blossade en debatt i Sverige upp sedan en artikel i Dagens Nyheter beskrivit cyklisten Emma Johansson som liten och späd bakom den enorma silvermedaljen runt hennes hals.

Starka reaktioner

Exemplen har varit flera där kvinnliga idrottare inte får det erkännande för sina bedrifter som männen får. Borde vi inte ha kommit längre 2016?

– Om man ska vara positiv kan man säga att den här typen av kommentarer numera blir uppmärksammade och kritiserade. Att reaktionerna blir starka och att det inte längre sker i tysthet visar på att något har hänt, säger Anja Hirdman, medieforskare vid Stockholms universitet.

Sportvärlden har länge varit en arena där kvinnor har marginaliserats och där kommentarer om kvinnors utseende varit vanliga, enligt Hirdman. Hon säger att kvinnliga idrottsbragder bara har fått bråkdelen av det medieutrymme som manliga bedrifter fått.

Grodor ur munnen

– Jag menar, går du tillbaka sju-åtta år var det en enorm skillnad på bildjournalistiken i Sverige, där man hade mycket mer poserande bilder på kvinnliga idrottsutövare.

Uttalandena beskriver Anja Hirdman som "slip offs", grodor som slipper ur munnen innan man hinner tänka – men som därför är ganska talande för någons outsagda åsikter.

DN ändrade på måndagen formuleringen kring cyklisten Emma Johansson och kallade det "en olycklig formulering".