Fakta: Avslöjanden kring Kommunal

Fackförbundet Kommunal har en halv miljon medlemmar med en rad olika yrken i kommuner, landsting och privat sektor.

Många medlemmar arbetar i lågavlönade yrken.

I avslöjandet har det framkommit att Kommunals bolag har gått back drygt 300 miljoner kronor de senaste åren.

Vid restaurangen Metropol Palais i centrala Stockholm har en rad olika shower med nakentema arrangerats. Bland annat uppträder tv-profilen Tony Irving i bara ett par stövlar.

I ett nummer kladdar Irving chokladpudding på en annan mans bröst och tanken är att kvinnor ur publiken ska slicka bort den, enligt Aftonbladet.

I en annan show har svenska porrstjärnan Puma Swede uppträtt naken.

Dessutom har det framkommit hur styrelsens ordförande Annelie Nordström samt förbundets kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström bott på förbundets exklusiva konferensanläggning Marholmen utan att betala för sig.

På Kommunals Facebooksida har en rad upprörda kommentarer inkommit: "Ni är inget fackförbund längre", "Väck med hela styrelsen och tillsätt nytt friskt blod" är några.

Aftonbladets avslöjande kring lyxrestaurangen Metropol Palais i Stockholm, ägd av Kommunals bolag Lyran, har väckt stor ilska bland fackets medlemmar.

Nu framkommer också nya uppgifter. Anders Bergström, förbundets tredje vice ordförande, kassör och ytterst ansvarig för Lyran konferens, erkänner för TT att han vid ett flertal tillfällen bokat in sig på förbundets exklusiva spa- och konferensanläggning Marholmen. Vid minst fem olika tillfällen under tidsperioden 2012-2015 har Bergström bott där utan att ha betalat för sig.

Erkänner fel

– Det är ett fel av mig och jättetråkigt. Orsaken är att jag bokat lång tid i förväg och sedan har det inte skickats någon faktura men det är mitt fel, säger han till TT.

Bergström erkänner att det även bokats en natt åt Kommunals ordförande Annelie Nordström på Marholmen. Inte heller den har man betalat för. TT har sökt Nordström för en intervju men hon vill inte ställa upp.

Det har också visat sig hur Metropol Palais kör olika shower med sexuella teman, bland annat en kabaré med tv-profilen Tony Irving.

Naken porrstjärna

Krogen har även hyrts ut för event där svenska porrstjärnan Puma Swede uppträtt naken. Kommunal har tidigare haft en tydlig policy mot pornografi och då krävt att hotell inte ska visa porrfilm.

– Det är fruktansvärt. Att en porrstjärna uppträder får inte förekomma och vi har nu skärpt våra regler, säger Anders Bergström.

TT: Men du är högste ansvarig, vad anser du om showerna?

– Jag har inte sett till exempel showen med Tony Irving och kan inte bedöma kulturella insatser och vad som är fin- respektive fulkultur.

Gått med förlust

Klart är dock att Lyran konferens har gått med brakförlust, 320 miljoner kronor de sista fyra åren enligt Aftonbladet.

– Självklart är det så att vi i längden inte kan acceptera att vi inte har intäkter. Det är naturligtvis något vi får pröva, säger Bergström.

TT: Är det ett fackförbunds uppgift att driva nöjesställe med olika shower?

– Vi har bedrivit konferensverksamhet där sedan 1987 och gjort ett försök att bredda genom att öppna restaurang och andra evenemang. Sedan får vi väl se om det slår väl ut.

TT: Och vad anser du hittills?

– Det är naturligtvis jättedåligt att vi haft event där med porrstjärnor. Det är inget som gagnar oss.

TT: Kan du sitta kvar?

– Jag är vald och de som får ta ställning till det är våra medlemmar och deras förtroendevalda.

I stället för att svara på mediefrågor skickade Annelie Nordström på onsdagskvällen enligt Aftonbladet ett massmejl till medlemmarna där hon kommenterar några av avslöjandena och ber medlemmarna att stanna kvar i förbundet.