"Det finns gränser man inte får överskrida. Kompisar som tidigare röstat på Mitt Romney eller John McCain säger nu att Trump inte får bli president."

Grace McGregor Kramer, aktiv demokrat och produktionschef på ett stålbolag i Dunmore i vågmästarstaten Pennsylvania.

"Vi kvinnor är inte så dumma att vi går på det här, att vi låter oss distraheras från de viktiga valfrågorna."

Laureen Cummings, republikansk lokalpolitiker i Scranton i vågmästarstaten Pennsylvania, försvarar presidentkandidaten Donald Trump efter inspelningen med sexistiskt skryt.

Fakta: Skandalinspelningen

Den uppmärksammade inspelning som tidningen The Washington Post publicerade i fredags gjordes när Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan.

Han befann sig i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood. I bussen fanns, förutom Trump och programledaren Billy Bush, inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen. där mikrofonen är på, berättar Trump att han gjort framstötar mot den gifta programledaren Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

"Jag måste ta några Tic-tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När man är stjärna låter de en göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan ('Grab her by the pussy'). Du kan göra vad som helst".

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

48,0 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan 41,6 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton leder i de flesta av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet, men Trump har övertaget i Iowa och Arizona. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 260 och Trump 165. När det gäller 113 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Varken Trump eller Clinton är särskilt populär. Enbart 36 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 58 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 43 procent en positiv syn medan 53 procent är negativa.

64 procent av amerikanerna anser att USA utvecklas i fel riktning och bara 14 procent anser att kongressen gör ett bra jobb.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

– Inspelningen är äcklig, oacceptabel och jobbig att titta på. Det handlar inte enbart om kvinnor, det är förolämpande gentemot män att säga att det pratas så "i omklädningsrum", säger Grace McGregor Kramer, produktionschef på ett stålbolag i Dunmore, till TT.

28-åringen intygar att "alla" i hennes hemstad Scranton talar om inspelningen och uppgifterna att Trump ska ha tafsat på kvinnor. Själv är hon aktiv demokrat, men även vänner som är republikaner eller oberoende mittenväljare är illa berörda, enligt henne:

– Det finns gränser man inte får överskrida. Kompisar som tidigare röstat på Mitt Romney eller John McCain säger nu att Trump inte får bli president.

"Inte dumma"

Men Laureen Cummings, republikansk lokalpolitiker i samma stad, är arg av andra skäl. Hennes tro på Trump har inte förändrats. I stället säger hon sig vara rasande på medierna som blåser upp en "privat konversation".

– Vi kvinnor är inte så dumma att vi går på det här, att vi låter oss distraheras från de viktiga valfrågorna, säger hon med skärpa.

TT: Vad tycker kvinnor i din omgivning om inspelningen?

– Jag vill inte prata om den. Jag vill prata om hur ensamstående mammor som jag ska få mat på borden och vad vi ska göra åt alla de invandrare som kommer hit och vill oss illa.

Vill stämma

Även Trump ägnar sig åt visst förnekande. Hans kampanj hotar att stämma The New York Times, en av flera tidningar som publicerat vittnesmål från kvinnor som uppger att affärsmannen tafsat på dem. Artikeln är fiktion, heter det i ett mejl från republikanens kampanj.

"Det är absurt att tänka sig att en av de mest erkända affärsledarna på planeten med en stark historia av att lyfta kvinnor i sina bolag skulle ha gjort det som påstås i artikeln", säger kommunikationschef Jason Miller i ett uttalande.

Men opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk. Demokraten Hillary Clintons genomsnittliga stöd har vuxit de senaste dagarna, nu leder hon med drygt 6 procentenheter över Trump. Och bland kvinnor är övertaget jättelikt. Enligt den i USA ansedda opinionsgurun Nate Silver ligger Clinton i genomsnitt 15 procentenheter före Trump bland kvinnliga väljare, medan Trump har ett övertag på fem procentenheter hos männen.

Trump säger dock till tv-kanalen Fox News att han tvivlar på mätningarna – och understryker att han är den som förstår kvinnliga väljare. Och i talarstolen fortsätter han att hävda att Clinton borde sitta i fängelse för den privata e-postserver hon använde när hon var utrikesminister. Bedömare som TT talat med spår att Trumps strategi nu är att göra valrörelsen så smutsig att i synnerhet demokrater tappar lusten att rösta.

Barnomsorg viktigt

Det har nästan lyckats med förskoleläraren Jennifer Cole i New Hampshire. För Cole, oberoende mittenväljare och engagerad i frågan om höjda minimilöner, var Trumps sexsnack droppen som fick henne att definitivt ta avstånd från republikanen.

– Människor med pengar tror att de kan göra som de vill. Han skulle inte jobba för dem som är av en annan klass eller har en annan hudfärg, säger hon på telefon.

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska stödja Hillary eller någon mindre känd kandidat. Jag blir rädd när jag tänker på framtiden, men det ska inte hindra mig från att rösta.

Tillbaka i Scranton säger Grace McGregor Kramer, vars familj stått värd för flera insamlingsevenemang med Clinton, att hennes stöd för demokraten inte går att rubba. Ett viktigt skäl är att Clinton själv har varit en arbetande mamma.

– För mig som har en ettårig son är det viktigt att frågor som betald föräldraledighet och barnomsorg lyfts. Hillary förstår det, säger hon.