Fakta: Osloavtalet

Fredsavtal i två delar som slöts mellan Israel och palestinierna 1993 och 1995, och avsåg att leda till bildandet av en palestinsk stat. Fick sitt namn efter Norges huvudstad Oslo där de hemliga förhandlingarna ägde rum.

Efter det första avtalet bildades Palestinska myndigheten med begränsat självbestämmande, till en början endast i delar av Gazaremsan och i Jeriko på Västbanken.

Efter det andra avtalet delades Västbanken upp i tre zoner: A, B och C. Den största zonen, C, skulle gradvis övergå till palestinskt styre, men kontrolleras fortfarande uteslutande av Israel. Många centrala frågor för konflikten togs dock inte upp, som Jerusalems status, de israeliska bosättningarna på Västbanken och frågan om huruvida de palestinska flyktingarna ska få återvända.

Israels premiärminister Yitzhak Rabin, som slöt fredsavtalet med palestiniernas ledare Yasser Arafat, mördades 1995 av en judisk ultranationalist som var emot överenskommelsen. Utrikesminister Shimon Peres tog över som premiärminister, men förlorade makten i nästkommande val till Benjamin Netanyahu som var motståndare till avtalet, och som även i dag är landets premiärminister.

En fortsatt utbyggnad av israeliska bosättningar på Västbanken, och fortsatta palestinska attacker mot Israels militär och civilbefolkning, har inneburit att en palestinsk stat fortfarande är långt borta.

Källa: TT, AFP

Fakta: Shimon Peres

Född 16 augusti 1923 i nuvarande Vitryssland. Utvandrade till det dåvarande brittiska protektoratet Palestina 1934. Död 28 september 2016 i Israel.

Började sin politiska karriär som premiärminister David Ben-Gurions medhjälpare efter att staten Israel utropats 1948. Generaldirektör för Israels försvarsdepartement 1953–56 och bland annat ansvarig för landets kärnforskningsprogram.

Ledamot i Israels parlament knesset i rekordlånga 48 år (1959–2007), fram till att han blev president (2007–2014).

Minister i tolv regeringar, först som vice försvarsminister (1959–1965) och sist som utrikesminister (2001–2002). Var premiärminister två gånger (1984–1986 och 1995–1996).

Tilldelades Nobels fredspris 1994 tillsammans med dåvarande premiärministern Yitzhak Rabin och palestiniernas ledare Yasser Arafat för att de slutit ett fredsavtal året innan, det så kallade Osloavtalet som utökades 1995.

Peres är känd som en fredsduva i omvärlden, men många palestinier ser honom som ansvarig för de återkommande israelisk-arabiska krigen, och Israels ockupation av palestinska områden. Peres var även premiärminister när fler än 100 civila dödades av israelisk beskjutning mot en FN-bas i byn Qana i Libanon 1996.

Gift med Sonia Gellman som avled 2011. De fick tre barn: Zvia, Yoni och Chemi.

Källa: Israeliska presidentämbetet, NE, AFP

Shimon Peres gick ur tiden när Israels klockor visade tre på natten. Senare under onsdagsmorgonen höll familjen en presskonferens på sjukhuset i Tel Aviv-förorten Ramat Gan där han vårdats för sviterna av den omfattande hjärnblödning han ådrog sig i mitten av månaden. Sonen Chemi läste upp ett gemensamt uttalande som hyllade faderns arbete för Israels folk, och konstaterade att hela landet sörjer.

– Vi delar smärtan tillsammans, säger Chemi Peres, enligt The Guardian.

Begravs på fredag

Vänsterpolitikern Peres begravs på fredag på Herzlberget i Jerusalem. Han hyllas brett av israeliska ledare och på landets nyhetssajter. Premiärminister Benjamin Netanyahu, som besegrade Peres i parlamentsvalet 1996 och som länge varit en öppen motståndare till det nu havererade fredsavtalet med palestinierna som Peres förhandlade fram, säger i ett uttalande att den tidigare presidenten ägnat sitt liv åt att säkra landets självständighet, och att han arbetade för fred och försoning med Israels grannar fram till sin död.

Arbetarpartiets ledare, partikamraten Isaac Herzog, säger att det saknas ord för att beskriva Peres gärning, och oppositionspartiet Yesh Atids ledare Yair Lapid säger att Peres är närvarande även efter sin död, bland annat genom sitt bidrag till säkerhetstjänsten, kärnenergiprogrammet och landets ställning i omvärlden, rapporterar högerkonservativa Times of Israel.

Tidningen skriver i en ledare att Peres var en outtröttlig förkämpe för ett "bättre Israel och en bättre värld", högerkonservativa Jerusalem Posts krönikör slår fast att Peres delade kärleken till Israel, trots de ideologiska skillnaderna. Vänstertidningen Haaretz skriver att Shimon Peres var Israels fredshopp och att han agerade med värdighet och lugn mot sina envetna kritiker i Israel och den judiska högern i USA. Mitten-vänster-tidningen Yedioth Ahronoth går så långt som att beskriva Peres som "större än livet".

Världsledare hyllar Peres

Världsledare stämde in i samma tonart när kondoleanserna strömmade in under onsdagen. USA:s president Barack Obama, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Rysslands president Vladimir Putin finns bland dem som hyllar Shimon Peres.

"Med Shimon Peres bortgång förlorar Israel en legendarisk ledare och världen mister en kämpe för fred", skriver statsminister Stefan Löfven i ett uttalande till TT.

Även Mahmoud Abbas, palestiniernas president på Västbanken, säger att Peres arbetat outtröttligt för en hållbar fred från och med fredsprocessen i början av 1990-talet fram till sin död. Men islamistiska Hamas som kontrollerar Gazaremsan välkomnar Shimon Peres död, och håller honom ansvarig för Israels ockupation av de palestinska områdena, rapporterar nyhetsbyrån AFP.