Hårt prövade västafrikanska Sierra Leone har påbörjat två veckors arbete med att förstöra nästan 5 000 "uttjänta" handeldvapen.

Ett arbetslag på tio poliser och militära specialister maler i särskilda maskiner sönder automatvapen som M16 och AK47, men också hembyggda handeldvapen från landets gamla inbördeskrig på 1990-talet. Därefter ska beståndsdelarna grävas ned på omärkta platser över landet.

– Det är en lättnad att bli av med de här dödsbringande vapnen, säger taxichauffören Lansana Turay, som tittade på arbetet i huvudstaden Freetown.

En brittisk biståndsorganisation har bekostat utrustningen och ett par utbildare från Sydafrika. Enligt överste Sahr Sineh, från en sierraleonsk kommission för lätta vapen, stannar maskinerna i landet så att fler vapen kan förstöras i framtiden.

Alla är dock inte nöjda. 56-årige jägaren Moiwo Kallon från staden Pujehun säger till en reporter att de lokalt tillverkade vapnen behövts för att skrämma bort djur och att myndigheterna lovat att återlämna dem.