Honda visade den produktionsfärdiga bränslecellsbilen Clarity, som visserligen inte kommer att kunna köpas men väl leasas inom ramen för ett testprojekt i flera europeiska länder 2016.

Toyota och systermärket Lexus visade konceptbilar som tydligt pekar mot att företaget tror på bränslecellsteknik, där bilen tankas med vätgas som omvandlas till elektricitet. Även Toyota har en bränslecellsbil, Mirai, färdig för produktion.

Många stora biltillverkare arbetar på självkörande bilar. Nissan kommer 2016 att lansera ett system där föraren kan överlåta körningen i bilköer. Två år senare ska Nissans bilar klara alla typer av motorvägskörning, och 2020 tas steget fullt ut med ett system som kan hantera även komplex stadstrafik.

Men bilsalongen i Tokyo rymde även en hel del traditionella bilnyheter. Exempelvis en designstudie från Mazda, som skvallrar om att märket inte bara planerar en ny sportbil utan även att återuppliva wankelmotorn (rotationsmotorn).

Volkswagenskandalen präglade inte mässan, men kommenterades av bland andra Carlos Ghosn, som är vd för Renault och Nissan:

– Jag är övertygad om att alla biltillverkare gått igenom sin egen verksamhet sedan Volkswagen avslöjades. Ingen törs gå ut och säga att de inte fuskat om det finns risk att avslöjas senare, sade Carlos Ghosn vid en pressträff.