Fakta: Utvecklingen i Mali

Tuareg-rebeller och islamistiska grupper inledde ett uppror i norra Mali 2012 och drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar. Svenske Johan Gustafsson hålls fången av al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) sedan nästan fem år tillbaka.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013 efter att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali.

Norra delarna av Mali har sedan länge plågats av oroligheter. Sedan i början av förra året har jihadister även börjat utföra attacker i de centrala delarna av landet.

I slutet av juli i år förlängde Mali undantagstillståndet i landet med åtta månader efter att nya våldsamheter blossat upp i landets oroliga nordöstra delar.

De svenska soldaterna genomförde ett spaningsuppdrag i staden Timbuktu när en man närmade sig och detonerade en bomb som han bar på kroppen.

– Ingen av svenskarna skadades. De framryckte tillbaka till sitt camp i god ordning, säger major Kristian Sandahl, stabschef i den svenska FN-styrkan i Mali till TT.

Området är osäkert

Timbuktu ligger runt 70 mil norr om Malis huvudstad Bamako, i ett område som präglas av strider mellan fler än 100 olika grupper.

– Området är osäkert, men det är vi medvetna om och vi kan konstatera att de svenska soldaterna har den utbildning och den utrustning som krävs, säger Kristian Sandahl.

Mannen som angrep den svenska gruppen ska enligt Försvarsmakten ha avlidit på plats. Nyhetsbyrån AFP rapporterade på tisdagen att han dödades av de svenska soldaterna, men det dementeras av den svenske majoren.

Vem mannen var och vilken grupp han tillhörde var på tisdagen inte klarlagt.

– Vi är väldigt noggranna när vi gör en sådan här undersökning och vill inte säga någonting förrän vi vet säkert, säger Kristian Sandahl.

Risk för fler attacker

Enligt Mats Utas, Västafrika-expert och forskare vid Uppsala universitet, är det område där den svenska truppen befinner sig nästan omöjligt att kontrollera.

– Det har varit ständiga attacker med dödsoffer de senaste åren. Det är lokala rörelser som faller sönder och som utför attacker. Det här händer inte längre bara i norr, utan i hela landet, säger Mats Utas.

– Det finns en risk att det blir fler attacker mot svenska trupper. De ses inte på något annat sätt än andra trupper, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett mejl till TT att hon är lättad över att inga svenska soldater skadades i attacken.

"Säkerhetsläget i norra Mali är fortsatt ansträngt och vi bryr oss om lokalbefolkningen, som vi vet lever under krävande förhållanden", skriver Wallström vidare.

FN-operation

Den svenska styrkan i Mali är en del av FN:s fredsbevarande insats. FN-operationen Minusma ansvarar formellt för säkerheten i landet sedan juli 2013. Sverige bidrar med omkring 250 personer i ett underrättelseförband.

För en vecka sedan dödades en FN-soldat från Tchad och åtta skadades i en attack mot ett FN-läger i nordöstra Mali när det utsattes med granateld.

I augusti dödades en FN-soldat och fyra skadades när deras fordon körde på en sprängladdning.