Fakta: Dåden i Bryssel

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderar en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakar en andra explosion flygplatsen.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 31 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna.

Vid 16-tiden publiceras övervakningsbilder från flygplatsen, som visar tre misstänkta som går med resväskor på bagagevagnar.

Klockan 17.40 tar extremistgruppen Islamiska staten på sig dåden.

En av flygplatsbombarna har av myndigheterna identifierats som Ibrahim El Bakraoui. Den andra flygplatsbombaren har nu pekats ut som Najim Laachraoui.

Ibrahims bror, Khalid El Bakraoui, var enligt åklagarna den som sprängde sig på tunnelbanestationen.

Fakta: Utpekade för Brysseldåden

Ibrahim El Bakraoui, 30

Bror till Khalid El Bakraoui. Deltog enligt Belgiens statsåklagare i självmordsdådet mot Bryssels internationella flygplats Zaventem. Identifierad som den man som syns i mitten på de övervakningsbilder som släppts. Dömdes 2010 till nio års fängelse för att ha avlossat ett automatgevär och skadat en polisman vid ett rån i Bryssel samma år.

Khalid El Bakraoui, 27

Bror till Ibrahim El Bakraoui. Genomförde enligt statsåklagaren självmordsdådet på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek. Uppges ha hyrt den lägenhet i Brysselkommunen Forest, där en 35-årig man som tidigare bott i Sverige sköts ihjäl av polis. I lägenheten hittades fingeravtryck från Salah Abdeslam, misstänkt från Parisdåden. Uppges också ha kopplingar till lägenheten som attentatsmännen utgick från vid attackerna i Paris. Dömdes 2011 till fem års fängelse för en bilkapning.

Najim Laachraoui, 25

Uppges vara den andra självmordsbombaren på flygplatsen. Dagen före attentaten i Bryssel gick belgiska åklagare ut med Laachraouis namn som eftersökt för inblandning i Parisdåden. 25-åringens dna har hittats i konsertlokalen Bataclan och han har pekats ut som den som tillverkat Parisbomberna. Ska under falskt namn ha hyrt lägenheten där Parisattackerna planerades. Samma namn användes vid gränskontroll mellan Österrike och Ungern i september där Laachraoui befann sig tillsammans med bland andra Salah Abdeslam.

Fakta: Terrordåden i Paris

På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.

Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion, dock utan att döda andra än sig själva.

Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.

Klockan 21.40 gick tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal uppträdde. De sköt mot publiken och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade attentatsmännen dödat 89 personer.

Totalt 130 personer dödades av terroristerna. Över 350 människor skadades. Sju gärningsmän dödades.

Mannen som identifierades på fredagen är Najim Laachraoui, vars dna också hittats i konsertlokalen Bataclan, en av platserna för terrorattackerna i Paris i november. Han sprängde sig till döds på flygplatsen Zaventem.

Den andre självmordsbombaren från flygplatsen – Ibrahim El Bakraou – är identifierad sedan tidigare, han var bror med den man som genomförde självmordsdådet i tunnelbanan.

Ytterligare en man, som ses på bilder från övervakningskameror på flygplatsen, hade med sig en bomb som inte detonerade. Mannen, som var iförd hatt och ljusa kläder, tros ha flytt från platsen och jagas fortfarande.

Under torsdagen och fredagen gjordes flera tillslag i jakten på attentatsmännens medhjälpare. Totalt greps nio personer med misstänkta kopplingar till Bryssel- och Parisattentaten.

Vid en polisinsats i Schaerbeek i Bryssel på långfredagen sköts och greps en misstänkt man med en resväska full med sprängmedel, enligt Reuters. Den gripne misstänks ha kopplingar till dåden i Bryssel och till ett dåd som förhindrats i Frankrike, enligt åklagarmyndigheten.

Insatsen skedde i samma område som de tre flygplatsangriparna lämnade i tisdags morse inför attackerna, bärande på sina väskor med bomber.

"Kan bli fler terrordåd"

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, bedömer att insatserna i Belgien och andra länder kommer att fortsätta en tid framöver.

– Det kommer antagligen att ske gripanden i andra länder än i Frankrike, Belgien och Tyskland; kanske i första hand i Nederländerna, Italien och Spanien, säger han.

Brun tror också att det finns en fortsatt risk för terrordåd.

– Men det gjorde det även före attackerna i Belgien. De är mer symptom på situationen i Europa, och det finns både en risk för mer välorganiserade attacker, som vi såg i Paris, och mindre, spontana attacker där en eller två gärningsmän genomför mer improviserade dåd.

Hård kritik

Den belgiska polisen får hård kritik för att den misslyckats med att stoppa gärningsmännen. Bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui var kända av polisen sedan tidigare och enligt amerikanska NBC fanns de också på terrorhotlistor i USA. Den ene brodern utvisades förra året från Turkiet, som varnade Belgien om att han var en potentiell terrorist. Men varningen nådde inte rätt polisenhet.

– Någon inom polisapparaten har begått en blunder, säger inrikesminister Jan Jambon enligt Reuters.

"Je Suis Bruxellois" (Jag är en Brysselbo) var budskapet från USA:s utrikesminister John Kerry som stannade till i staden på fredagen för att visa sitt deltagande.

– Vi kommer att fortsätta att ge all form av nödvändig hjälp för att utreda dessa vedervärdiga terrorhandlingar och ställa de skyldiga till svars, sade Kerry på en pressträff med premiärminister Charles Michel.