Fakta: SD:s verkställande utskott

Sverigedemokraternas nya verkställande utskott består av nio personer. Samtliga är också riksdagsledamöter.

Jimmie Åkesson, partiledare

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen

Richard Jomshof, partisekreterare

Julia Kronlid, förste vice ordförande

Carina Herrstedt, andre vice ordförande

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson

Aron Emilsson

Sven Olof Sällström

Paula Bieler

Källa: Sverigedemokraterna

– Det skulle vara förvånansvärt om de direkt hoppade på och sa ja, det är en lång process, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen och central person i partiledningen, om Moderaternas och Kristdemokraternas nej till Jimmie Åkessons tal om en mitten/höger-regering tillsammans med SD.

– De som står Moderaterna till buds är att samarbeta med S eller SD och vår bedömning är att en majoritet av M:s väljare skulle föredra samarbete med SD.

Vill ha dialog

SD:s vänparti i Danmark, Dansk folkeparti, anser att de påverkar mer om de inte sitter i regeringen och verkar må bra av det. I Finland och Norge har Sannfinländarna och Fremskrittspartiet förlorat stöd på att sitta i regering. Vill verkligen SD sitta i en regering om chansen kommer?

– Ja, givetvis, men det är inte det centrala. Vi vill få igång ett samarbete och dialog med andra partier för att få genomslag för vår politik, säger Karlsson.

Han beskriver landsdagarna, partiets kongress som hålls vartannat år, som en framgång för partiledningen och ett steg mot att bredda partiet.

– Det viktigaste är att vi lyckades få igenom flera politiska program utan större ändringar, säger han och nämner program för barnpolitik, för kriminalpolitik, industripolitik och utrikes- och säkerhetspolitik.

Söder petades

Men motsättningar i partiet finns kvar, som striderna i samband med att SD kapade banden till sitt ungdomsförbund och uteslöt flera personer. Förre partisekreteraren Björn Söder petas ett steg till bort från den innersta kärnan, Söder fick respass ur det verkställande utskottet.

– Det är uppenbarligen så att den kompetens och erfarenhet jag har inte räcker till för att sitta kvar i VU, säger Söder, som dock har kvar sin plats som ledamot i partistyrelsen.

Mattias Karlsson säger att Söders primära uppgift är att vara talman och att hans plats i VU tidigare också haft att göra med att han var partisekreterare. Men det har funnits meningsskiljaktigheter.

Partistyrelsens linje i frågan om vinster i välfärden vann med klar majoritet, efter en engagerad debatt. SD ska inte driva krav om att vinster ska återinvesteras i verksamheten.

SD:s linje blir nu att satsa på kvalitet, inte vinstbegränsning. Partiet ska också driva krav på ekonomiska buffertar i bolagen för att garantera långsiktighet samt åtgärder mot att bolag inte betalar skatt i Sverige.