Susannes vädjan

Hjälp, min pappa dör och jag vet inte vad jag ska göra längre!!

Jag behöver nu all hjälp jag kan få med att dela och sprida min/vår berättelse och insamling.

Min far hittades medvetslös kl 20.00 lokal tid onsdagen den 18/2-2015 i Kambodja där han bor sedan 2012.
Pappa hade drabbats av en stroke, blivit förlamad i halva kroppen, sängliggandes, uttorkad och slutligen komatös.

Det var nog inte riktigt detta han föreställde sig när han lämnade Sverige 2012 utan att teckna en extra försäkring. Han åkte ner till Kambodja för att leva i värmen och njuta sin pension i ett land han älskade. 
Var det dumt att inte ha en försäkring, ja, absolut, förtjänar han att dö på grund av sin dumhet – jag hoppas verkligen inte det går så långt.

Jag som äldsta barnet blev uppringd av svenska utrikesdepartementet kl 17.00 vår tid, onsdagen den 18/2-2015. 
Jag blev då meddelad att min far råkat ut för en stroke och förts till sjukhuset. Detta var det första samtalet av många.
Det faktum att min far är Dansk medborgare (men levt i Sverige sedan 1969) gör att svenska UD inte kunde/fick hjälpa till efter det första dygnet utan nu tog Danmark över. Danmark har en helt annan lagstiftning än Sverige.

I Sverige går UD in och hjälper nödställda medborgare med ett lån. De lägger alltså ut pengar på vård, mediciner och hemtransport. Detta ska man betala tillbaka till UD igen.
I Danmark gör man absolut ingenting för sina nödställda medborgare utomlands utan försäkring.
Pappa har bott, arbetat och betalat skatt i Sverige sedan 1969 men nu, när han behöver hjälp får Sverige inte göra något och Danmark vill inte – hur kan det gå så fel?
Jag kan inte för mitt liv förstå hur man fullkomligt kan överge en människa på detta vis.

Idag blev jag uppringd av sjukhuset som vårdar pappa i Kambodja, de begär en garantisumma på 60.000 SEK för att fortsätta vården.
Vården kostar ca 20.000 SEK per dygn och vi är i skrivande stund inne på dygn 11.
Jag och mina syskon har nu fått ett par dagar på oss att få fram dessa pengar innan de avslutar vården av pappa. Vi har absolut ingen möjlighet att finansiera detta själva.

Jag har sedan förra veckan ringt över 200 samtal för att be om hjälp. Jag har pratat med mängder av personer på diverse instanser. Jag har ringt kronofogden, socialen, biblioteket, stiftelser, kyrkan, präster, diakoner, banken, olika försäkringsbolag, svenska UD, danska UD, Svenska ambassaden i Kambodja och Danska ambassaden i Thailand - ingen vill eller kan hjälpa oss.

Jag vet inte vad jag ska göra längre. Jag är inte van att be om hjälp men ser ingen annan utväg. Vi är HJÄLPLÖSA, helt och fullkomligt utlämnade och ser ingen lösning!!!
Alla våra tidigare ansträngningar har varit förgäves och allt hopp för min far börjar nu rinna ut.

Jag och mina syskon gör nu ett sista försök med en insamling och vi behöver verkligen all hjälp vi kan få.
Om du så bara vill donera en tia så är vi mer än tacksamma… många bäckar små.
Snälla, snälla hjälp oss!!!!

Det går bra att donera via PayPal: sanne800@yahoo.se

Swish: +46 (0) 707830077

Via privat bankkonto i Swedbank: (8214-9) 943893687-5

Vid donation utanför Sveriges gränser:
IBAN: SE 9080000 82149 9438936875
BIC :SWEDSESS

Nödvändiga uppgifter vid insättning direkt på kontot:
Susanne Andersen
Södertorpsvägen 101
215 65 Malmö

Vi uppdaterar vårt arbete/insamling löpande i gruppen Vård i Kambodja om ni vill följa oss där.

Mvh Susanne Andersen

”Hjälp, min pappa dör och jag vet inte vad jag ska göra längre!!”, inleder Susanne Andersen sitt inlägg på Facebook där hon vädjar om hjälp.

Pappan hittades medvetslös i Kambodja där han är bosatt för snart två veckor sedan. Han hade fått en stroke, fått halva kroppen förlamad och slutligen hamnat i koma. Pappan har bott och betalat skatt i Sverige länge men är dansk medborgare. Därför kan familjen inte få hjälp av svenska Utrikesdepartementet med lån och hemtransport.

– Svenska UD gick in första dygnet men efter det tog Danmark över och de får inte hjälpa honom eftersom de har andra regler, berättar Susanne för Metro.

Pappan har inte tecknat någon specialförsäkring, vilket gör att alla vårdkostnader måste tas ur egen ficka – och där är det tomt. 

– Min far har valt att leva på sin pension i sol och värme och trivs bra. Jag gissar att han inte haft råd och helt enkelt struntat i det. 

Vården kostar 20 000 kronor per dygn och dagarna bara travas på varandra. Nu står de inför ett ultimatum: Betala 60 000 kronor – annars avslutas vården av pappan. 

– Det är kaos. Man är så hjälplös och har inga rättigheter mot systemet, berättar Susanne. 

► LÄS MER: Stjärnkocken dog av stress – familjen vädjar för att få hem honom

Hon tror att pappan skulle kunna tillfriskna snabbare om han fick full vård för att därefter kunna åka hem med reguljärflyg med sjuksköterska.

I stället har sjukhuset erbjudit sig att pappan ska flygas hem med specialflyg i sällskap av läkare och sjuksköterska. Det skulle kosta familjen 76 000. Dollar. 

Susanne berättar att hon lägger mellan 10 och 16 timmar om dagen på att försöka hjälpa pappan. Att inte vara på plats och tvingas förlita sig på rapporter från sjukhuset är frusterande. 

– Vi vill ha hjälp med att sprida det här, säger Susanne.

Danska Udenriksministeriet bekräftar att de har väldigt lite möjlighet att sponsra pappans vård och hemfärd. 

Om en dansk medborgare blir svårt sjuk i utlandet kan staten hjälpa med kontakter med familj och forskningssällskap, förklarar Hans Brask på danska UD för Metro.

– Däremot har den danska staten inte möjlighet att betala för behandling eller hemtransport av danska medborgare i utlandet. 

Han rekommenderar danska medborgare att skaffa privata försäkringar när de reser i utlandet.

Nu har Susanne och familjen startat en insamling för att i ett första steg kunna betala de 60 000 kronor sjukhuset kräver för att fortsätta vårda pappan. 

”Var det dumt att inte ha en försäkring, ja, absolut. Förtjänar han att dö på grund av sin dumhet? Jag hoppas verkligen inte det går så långt.”, skriver den desperata dottern i sin vädjan på Facebook.

Läs i Facebookinlägget nedan om hur du kan hjälpa.