Fakta: Rättspsykiatrisk vård

Den som lider av en allvarlig psykisk störning får dömas till rättspsykiatrisk vård.

Om brottet har begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning och om störningen medför risk för återfall i allvarlig brottslighet får rätten besluta om särskild utskrivningsprövning.

Utskrivningsprövningen innebär att det är risken för återfall i allvarlig brottslighet som avgör hur länge den rättspsykiatriska vården ska fortgå.

Källa: Rättsmedicinalverket

Den 8 september i år gick pojken till attack mot den för honom helt okända kvinnan. Sedan gick han själv till polisstationen där han tog en kölapp som alla andra. När det blev hans tur sade han att han ville anmäla en mördare och lämnade över kniven, enligt domen från Sundsvalls tingsrätt.

Ville själv dödas

Av domen framgår att 17-åringens plan var att själv bli dödad genom att knivbeväpnad gå runt på stan och låtsasråna folk så att polisen skulle komma och skjuta honom. Han ska ha valt bort några äldre personer liksom några i hans egen ålder och väntade på att någon skulle komma ensam.

Vid rekonstruktionen av brottet visade 17-åringen hur han sprang ikapp kvinnan och högg henne flera gånger. Ett hugg i halsen och ett i bröstet orsakade hennes död.

– Det har inte alls varit meningen att det skulle gå så här. Han har varit olycklig över att hon dog, säger 17-åringens försvarare Fredrik Burvall till TT.

Burvall yrkade i rätten på att hans klient skulle dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Men rätten anser att 17-åringens egna uppgifter om hur han ville förkorta kvinnans lidande genom att hugga mot hjärtat motsäger att han inte haft uppsåt att döda.

– Domen är som förväntat, konstaterar åklagare Peter Salzberg kort.

Oklart om överklagande

Även påföljden var väntad: rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 17-åringen har konstaterats lida av en allvarlig psykisk störning vilket han också led av när brottet begicks.

Fredrik Burvall har inte hunnit prata med sin klient om ett eventuellt överklagande men påpekar att även om brottsrubriceringen ändras så blir påföljden sannolikt densamma.