Nordkorea kommer inom kort att göra ett viktigt tillkännagivande, meddelar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till den statliga nordkoreanska televisionen.

Tillkännagivandet väntas ske halv fem svensk tid.

Skalvet uppmättes av USA:s geologiska institut USGS till 5,1. Sydkoreas geologiska myndighet säger att skalvet verkar vara utlöst av människohand och "med stor sannolikhet" är ett kärnvapenprov, rapporterar Yonhap. Sydkoreas utrikesdepartement har kallat till krismöte.

Även kinesiska seismologer talar om "en misstänkt explosion". I Japan säger regeringens talesman att skalvet kan röra sig om ett atomprov, "med tanke på tidigare fall".

Nordkorea genomförde kärnvapenprovsprängningar 2006, 2009 och 2013. Vid samtliga tre tillfällen skedde det vid anläggningen Punggye-ri, i området där skalvet nu har registrerats. En ny provsprängning skulle framkalla kraftiga fördömanden världen över, och troligen resultera i skärpning av de internationella sanktioner som införts mot Pyongyang efter tidigare provsprängningar och robottester.