– Jag blev så arg för att de våldtog henne, hon var så vacker. Jag tänkte: borgmästaren borde ha fått vara först.

Presidentkandidaten Rodrigo Duterte, nu borgmästare i Davao, om det brutala mordet på en australisk missionär under ett fånguppror 1989.

Fakta: Valet i Filippinerna

Stämningen är spänd i Filippinerna inför den stora valdagen 9 maj, då såväl president, senatorer, representanthusledamöter och regionala politiker ska väljas. Presidentvalet har bara en omgång och den som får flest röster i måndagens val blir president.

Den sittande presidenten, Benigno Aquino, får inte väljas om. Rodrigo Duerte, som nu är borgmästare i Davao, har enligt opinionsmätningar stöd av 33 procent av väljarna. Tvåan, senatorn Grace Poe, ligger enligt mätningarna runt 22 procent. Efter henne kommer Liberala partiets ledare Manuel Roxas, med 20 procent.

Sedan diktatorn Ferdinand Marcos fall 1986 har landet styrts av en handfull mäktiga familjer. Under president Benigno Aquinos sex år vid makten har ekonomin växt med i genomsnitt sex procent per år, men välståndet är oerhört ojämnt fördelat. Runt en fjärdedel av landets 100 miljoner invånare lever fortfarande under fattigdomsstrecket, ett förhållande som knappast förändrats under de senaste sex åren.

Rodrigo Duterte har skakat om det politiska etablissemanget i Filippinerna. I fredags gjorde president Benigno Aquino ett misslyckat försök att få de andra presidentkandidaterna att samarbeta för att stoppa den 71-årige populisten.

Duterte har under valrörelsen skämtat om att han önskat att han varit med i gruppvåldtäkten mot en australisk missionär, som blev brutalt mördad under ett fånguppror 1989.

Han har kallat påven för "en son till en prostituerad" och skrutit om sina otrohetsaffärer. När hans dotter gick ut och vittnade om sexuella övergrepp kallade han henne för en "drama queen".

Dödspatruller

Rodrigo Duterte, som skrutit om att ha lett dödspatruller under sin tid som borgmästare i Davao, har även lovat att massavrätta kriminella om han kommer till makten.

– Begravningsbyråerna kommer att vara fullpackade, sade han under ett valmöte där han rådde sina anhängare att ge sig in i begravningsbranschen om han vinner.

– Jag kommer att bidra med kropparna, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Stabil ledning

Trots skandalerna har Duterte stöd av 33 procent enligt de senaste opinionsmätningarna, vilket ger honom en ledning på 11 procentenheter framför den närmaste rivalen, senatorn Grace Poe.

– Han har blivit en symbol för den frustration, kanske även desperation, som många av dem som har lagt sin tillit till landets elit känner, säger den filippinska statsvetaren Ramon Casiple till AFP.

"Gud hjälpe oss"

Presidenten – liksom Dutertes motkandidater och flera människorättsorganisationer – har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner. Eftersom Filippinerna har bara en valomgång, så blir Duterte president om han får flest röster på måndag.

– Han har ingen moral, säger 62-åriga Clarita Alia, som lever i ett slumområde i Davao, till nyhetsbyrån AFP.

Hon har förlorat fyra söner – den yngsta 14 år gammal – i vad hon och rättighetsgrupper hävdar är mord som begåtts av Dutertes dödsskvadroner.

– Gud hjälpe oss om han vinner. Jag uppmanar alla föräldrar att hålla uppsikt över sina barn.