– Jag tror att folk blev förförda.

Professor Bengt Gerdin om hur det kommer sig att forskare på Karolinska institutet trodde att det skulle gå att skapa konstgjorda luftstrupar av plaströr och stamceller.

Fakta: Detta har hänt

2010: Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011-2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

2016: Efter att SVT sänt dokumentärserie "Experimenten" avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke.

Beslutet fattades på ett möte som personalansvarsnämnden på Karolinska institutet höll på onsdagen.

Som grund för beslutet anges att Paolo Macchiarini, som var anställd på KI som forskare, lämnat oriktiga uppgifter i de cv han lämnat in till institutet och att han visat "oaktsamhet i forskning".

Enligt Karolinska institutets personaldirektör Mats Engelbrektson är det "omöjligt" att ha "något som helst samarbete med Paolo Macchiarini".

TT: Får han gå med omedelbar verkan?

– Vi har inga andra kommentarer än det som står i pressmeddelandet, säger pressekreteraren Claes Keisu.

Men Paolo Macchiarini tänker inte ge upp.

"Jag accepterar inte några av disciplinnämndens slutsater. Jag har därför instruerat mina advokater att omedelbart vidta åtgärder för att återupprätta mitt rykte", skriver han i ett mejl till tidningen Ny Teknik.

Patienter dog

Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset trodde att det gick att skapa fungerande luftstrupar av plaströr som hade doppats i en lösning med stamceller från benmärgen. Till följd av detta har flera patienter dött, var av två dog efter att ha fått nya "luftstrupar" på Karolinska universitetssjukhuset.

I maj förra året kom den externe utredaren Bengt Gerdin fram till att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, misstankar som den dåvarande rektorn Anders Hamsten friade Macchiarini ifrån i augusti.

– Det var adekvat att han fick sparken, säger Bengt Gerdin.

TT: Dröjde det för länge?

– Jag tycker det är bra att vi har en arbetsrätt som gör att man tänker till två gånger innan man sparkar någon, även om jag kan tycka att det tog lite väl lång tid. Men att det görs på ett omsorgsfullt sätt är viktigare än att det går fort.

"Blev förförda"

TT: Hur kommer det sig att några av landets främsta hjärnor trodde att det gick att skapa en fungerande luftstrupe med hjälp av ett plaströr som doppas i en lösning med stamceller?

– Det är fråga som väldigt många ställer sig. Jag frågar mig själv det, men har inget bra svar. Jag tror att folk blev förförda och så tror jag det handlar om gruppdynamik, säger Bengt Gerdin.

Efter att filmaren Bosse Lindquists dokumentär "Experimenten" visades på SVT avgick den före detta rektorn Anders Hamsten samt två nära medarbetare i Karolinska institutets ledning.