– Det är ganska pinsamt att på en del håll i EU så kontrolleras passet vid inpassagen sämre än vad kontokortet görs när du sedan tar en taxi från flygplatsen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) om behovet av bättre gränskontroller i EU. (TT)

Fakta: Inrikesministrarnas möte

På EU:s inrikes- och justitieministermöte i Bryssel den 20 november fastslogs bland annat:

medlemsstaterna ska omedelbart införa nödvändiga systematiska och samordnade kontroller vid de yttre gränserna

under pågående flyktingkris se till att alla asylsökande och migranter registreras systematiskt, bland annat med fingeravtryck

kontrollen vid de värst utsatta yttre gränskontrollerna ska stärkas, vid behov av snabbinsatsgrupper från gränsenheten Frontex

EU-kommissionen ska i sitt kommande förslag om uppdatering av Schengenreglerna inkludera hur biometrisk information kan användas

misstänkta "terrorresenärer" ska i större grad föras in i Schengensystemets gemensamma databas

– Vi har enats om att göra åtgärder för att stärka EU:s yttre gräns. Det handlar både om möjligheten att göra systematiska kontroller, det vill säga kontrollera alla som passerar EU:s yttre gräns. Men också om de metoder man får använda för att göra de kontrollerna, att man kommer att kunna använda den biometriska informationen som finns i alla pass, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) efter fredagens möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

Mötet var inkallat på fransk begäran efter förra veckans terrordåd i Paris och handlade framför allt om hur gränskontrollen ska kunna fungera, kampen mot illegala vapen och bättre informationsutbyte mellan medlemsländerna.

Ökad kontroll

Rent konkret kommer även EU-medborgare framöver att kontrolleras mer noggrant när de reser in i Schengen-området. Kontrollen ska vara "omedelbar" och "systematisk" enligt slutsatserna från fredagens möte.

Därtill ska medlemsländerna senast till i mars 2016 ha "uppgraderat" den yttre gränskontrollen för att exempelvis kunna stämma av de inresande med Interpols databaser. EU-kommissionen ska dessutom ta fram förslag på hur den biometriska granskningen kan genomföras.

Det som låter enkelt på papper är dock inte helt lätt i praktiken, inte minst hur kontrollerna ska ordnas rent tekniskt.

– Vi prövar en viss teknik på Arlanda flygplats just nu. Danmark prövar en annan. Jag tror att Storbritannien prövar en tredje. Men vi vill att man ska använda sig av den biometriska informationen . . . Det är ganska pinsamt att på en del håll i EU så kontrolleras passet vid inpassagen sämre än vad kontokortet görs när du sedan tar en taxi från flygplatsen, säger Ygeman.

EU-CIA?

På väg in till mötet talade EU:s asyl- och migrationskommissionär sig varm för en gemensam europeisk underrättelsetjänst för att möta terrorhotet.

Nja, säger Sverige.

– Om man ska vara krass så tror jag inte att EU:s problem på det här området är bristen på institutioner. . . Jag tror att man ska akta sig för att försöka hitta på nya EU-verktyg som fort man ser ett problem, utan snarare se till att vi använder den lagstiftning och de institutioner som finns, säger Anders Ygeman.