Fakta: Tim Kaine

Tim Kaine är född 1958 i Minnesota. Han har en examen i juridik från prestigeuniversitetet Harvard. Han var borgmästare i Richmond i Virginia 1998–2001 och delstatens guvernör mellan 2006 och 2010.

Kaine valdes in i USA:s senat 2012 där han bland annat sitter i försvars- och budgetutskottet samt i utrikesutskottet. Katoliken Kaine är en av få i senaten som pratar flytande spanska, efter att ha varit missionär i Honduras.

Tim Kaine är gift med Anne Holton, som han har tre barn med. Han älskar friluftsliv, att läsa och att spela munspel med bluegrass-band.

Källa: Kaines hemsida, The New York Times

Fakta: Mike Pence

Mike Pence är född 1959 i Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University School of Law.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som programledare i radio och tv mellan 1992 och 1999. Han var kongressledamot för sin hemstat i tolv år och ledde bland annat Republikanernas partiutskott i representanthuset. 2013 tillrädde han som guvernör för Indiana.

Som tonåring var Pence demokrat, men han bytte sida och blev republikan efter att ha hört ett tal av den tidigare presidenten Ronald Reagan.

Mike Pence är gift med Karen Pence, tillsammans har de tre barn.

Källa: In.gov, NBC

Frågan om huruvida presidentkandidater bör offentliggöra sina deklarationer lär komma upp vid duellen. I helgen publicerade tidningen The New York Times uppgifter om att Trump, efter att ha redovisat en förlust på närmare en miljard dollar 1995, kan ha sluppit att betala skatt lagligt i 18 år. Trump är den ende presidentkandidaten på närmare 40 år som inte visat upp sina deklarationer. Tidigare anklagelser om att han inte betalat skatt har han skakat av sig med orden "det gör mig smart".

Indianaguvernören Pence har fått försvara Trumps kontroversiella uttalanden många gånger. Men i debatten mot Virginiasenatorn Kaine lär de båda fokusera på att visa att de har kunskap och energi nog att ta över presidentämbetet, om det skulle behövas. Vicepresidentrollen beskrivs oftast som ganska tråkig, ett jobb där man mest åker på statsbegravningar, men som är ett hjärtslag från Ovala kontoret. Det är extra sant i år då presidentkandidaterna är till åren. Om 70-årige Trump vinner blir han den äldste som svurit presidenteden för första gången. Hillary Clinton fyller 69 år i oktober.