– Väskan ger utslag på ett pulver som anses explosivt eller brandfarligt, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

Flera avgångar påverkas av händelsen.

– Vi har spärrat av bagagehallen och avgångshallen, och det gör att de avgående flygen i första hand påverkas. Flygplanen får fortfarande landa. De dirigeras om så att de hamnar på avstånd från det här,

Kvinnan som checkade in väskan förhörs av polisen. Hon misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Hon samverkar med oss och i nuläget har vi inga skäl att misstro personen. Problemet kvarstår att väskan ger det här utslaget. Den har plockats av bandet, isolerats och vi väntar på att bombgruppen från Stockholm ska ta hand om den, säger Roland Lindkvist.

Enligt Roland Lindkvist säger sig kvinnan inte ha befunnit sig i någon miljö som skulle kunna ha föranlett att flygplatsens instrument varnade för innehållet i väskan.

– Personalen har pratat med henne och försökt att hitta de naturliga vägarna. De har pratat med henne om att färga håret eller dylikt som rent teoretiskt skulle kunna ge utslag, men det säger hon sig inte ha gjort, säger Roland Lindkvist.