Fakta: Så funkar ISK

Investeringssparkonto, ISK, är en sparform som infördes 2012. Till en början var intresset lågt men tog senare fart, särskilt efter att avdragsrätten för pensionssparande avskaffades.

Kontot passar för sparande i aktier och aktiefonder. Det är inte så fördelaktigt för sparande i räntefonder.

Innehavet på ett investeringssparkonto (ISK) schablonbeskattas. Skattens storlek styrs av statslåneräntan. För 2016 är skatten 0,42 procent, som multipliceras med ett genomsnittligt kapitalvärde.

Fakta: Så beräknas skatt på ISK

Värdet på ditt ISK stäms av fyra gånger per år. Det genomsnittliga värdet ligger till grund för skatten, som varierar och i år är 0,42 procent. Exempel:

Kvartal 1: 100 000

Kvartal 2: 125 000

Kvartal 3: 127 000

Kvartal 4: 140 000

Genomsnittligt värde: 123 000

Skatt: 123 000 x 0,0042= 516:60 kronor

När investeringssparkontot infördes som sparform 2012 var den dåvarande regeringens intention att kontot ska vara gratis. Men det finns inget hinder för bankerna att ta ut en avgift.

Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå har undersökt hur det ligger till, och kartläggningen visar att sparinstituten hållit sig: ISK är gratis. Men det finns andra saker som skiljer och som kan kosta dig som sparare.

– ISK går att flytta, och en del tar ut avgifter för det. Är du en aktiv och rörlig konsument kan det ha betydelse, säger byråns chef Kicki Westerståhl.

Det finns också olika antal fonder att välja på beroende var du har ditt ISK, som ju är ett samlingskonto för sparande i aktier och aktiefonder.

Den som öppnar ett ISK hos Avanza eller Nordnet har 1 300 fonder att välja mellan. Den som väljer SEB har en fjärdedel så många, varav många är bankens egna fonder. För vissa kanske det räcker med ett mindre antal, men det kan vara bra att göra en jämförelse innan. Risken är att just de fonder du är intresserad av inte finns. Man kan också ha flera olika ISK.