Fakta: Dessa får skräddarsytt stöd

Följande kommuner och enskilda huvudmän är utvalda att vara med i den första omgången av Samverkan för bästa skola. Avtal har skrivits eller skrivs inom kort:

Kommuner: Arboga, Berg, Burlöv, Gullspång, Osby, Smedjebacken, Sollefteå, Säter, Töreboda, Uppvidinge, Vetlanda, Vimmerby.

Enskilda huvudmän: Alzahráa akademi AB, Dialogskolan Stockholm – Lära AB, Forsviks friskola, Hamnaskolan – Elithan AB, Olympicaskolan, Profilskolan – Uni-Partner, Väringaskolan.

Följande har erbjudits och tackat ja. Inga avtal ännu:

Kommuner: Boxholm, Nordanstig, Södertälje, Trollhättan.

Enskild huvudman: Praktiska Sverige AB.

Källa: Skolverket

Satsningen på skräddarsytt stöd kallas Samverkan för bästa skola, och riktas till de kommuner och friskolehuvudmän som har låga elevresultat eller hög andel elever som hoppar av skolan. Syftet är att förbättra resultaten och öka likvärdigheten mellan elever och skolor. Det är Skolinspektionen som tar fram förslag på vilka som kan vara aktuella, och Skolverket som beslutar om vilka som ska få delta.

Först ut är 19 skolhuvudmän – tolv kommuner och sju friskolehuvudmän. Några har redan undertecknat avtalet, andra gör det inom kort.

Dessutom har Skolverket erbjudit stöd till ytterligare fem skolhuvudmän till, bland annat Trollhättans kommun. Samtliga fem har tackat ja till att inleda en dialog.

– Trollhättan är med i underlaget från Skolinspektionen, och vi vill erbjuda dem stöd utifrån att de har skolor med låga kunskapsresultat. Men med tanke på den situation Trollhättan befinner sig efter det som hände på Kronan kan vi gå in med ett bredare stöd till att börja med, i exempelvis elevhälsofrågor och värdegrundsfrågor, säger projektledare Marie Sedvall Bergsten vid Skolverket.