Fakta: Extra brist under sommaren

En mer eller mindre permanent brist på sjuksköterskor i kombination med sommarsemestrarna skapar problem för vården under sommaren. Sjukhusen minskar sin aktivitet genom att den så kallade bassjukvården med akutvård och operationer hålls rullande, medan den planerade vården minskar kraftigt eller upphör helt.

För att få fler som arbetar under sommaren erbjuder de flesta sjukhus bonus till de sjuksköterskor som är beredda att skjuta upp sin semester. Dessa kan räkna med mellan 5 000 och 6 000 kronor extra per vecka i lönekuvertet.

Det saknas sjuksköterskor enligt Attendo, som nu anställer 60 sjuksköterskor från Filippinerna. Fast vårdfacket menar att det egentligen inte alls finns någon brist.

– Vi har legitimerat 4 000 sjuksköterskor hittills bara i år. Vart tar de vägen? frågar sig Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Drar västerut

Många väljer bort yrket, de tar ledigt under sommaren, en hel del jobbar i Norge, enligt henne. Det handlar om värderingen av yrket.

– Både om lönen och arbetstiderna, säger Ribeiro som tror att den här trenden kommer att fortsätta.

Men enligt Attendo handlar det inte om lönerna längre. De har jämfört med andra yrkesgrupper stigit fortare de senaste åren.

– Bakgrunden är att det är svårt att rekrytera. Vi måste trygga tillgången på sjuksköterskor, säger Carina Andersson.

Företagets finländska del har tidigare rekryterat från Filippinerna och utfallet därifrån är positivt.

Tusentals

Men svenska vårdarbetsgivare rekryterar inte bara från Filippinerna. Över tusen utländska sjuksköterskor har de senaste tre åren fått legitimation i Sverige. De rumänska sköterskorna som flyr landet har tidigare uppmärksammats. Språket är ett problem när de kommer hit, enligt Sineva Ribeiro.

– Och det utarmar deras egen vård, säger hon.

De filippinska sjuksköterskorna har en fyraårig högskoleutbildning och får ett års undervisning i svenska. De har anställts i enlighet med villkor i kollektivavtal. Kommer de då få betalt i enlighet med svenska löner?

– Den första tiden kommer de att tjäna lite lägre innan de får legitimation, säger Carina Andersson.

De kommer då att jobba mer som undersköterskor, enligt henne.