Det här är skottdagen

Skottdagen, som i vår tid inträffar vart fjärde år, är en följd av ett antal kalenderreformer.

Ordet skott betyder ’något som skjutits in’.

Dagen behövs för att hålla årstiderna på plats i kalendern. Det beror på att jordens naturliga årstidsår inte är exakt 365 dagar som vi har lärt oss, utan faktiskt 365,2422 dagar.

Det går inte bara att runda nedåt och säga att året är 365 dagar precis. Då skulle årstiderna förskjutas till att komma allt tidigare på året, då de styrs av jordens bana runt solen och jordaxelns lutning.

I 1600-talets Sverige avskaffades skottdagen, men återtogs av Karl XII 1712.

Skottdagen har officiellt varit den 24 februari i vårt land, ända till år 2000. Då bestämdes att den 29 februari officiellt skulle vara skottdag.

Enligt en borgerlig tradition från 1800-talet får unga flickor fria till ogifta män på skottdagen, det vill säga vart fjärde år. Den var tämligen populär i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.

Källa: Uppsala Bibliotek, Rymdforum och Nordiska museet

Erik Glans

Erik Glans

Pressbild Konjunkturinstitutet

Foto:

Årets extra dag innebär 5 miljarder extra i produktion för landets BNP. Dock betyder det inte att den som jobbar för månadslön arbetar gratis just den dagen.

– Råkar du jobba med månadslön bara just den månaden så är det i princip gratis arbete, skrattar Erik Glans på Konjunkturinstitutet.

►LÄS MER: Skottdagen – dagen då tjejer ”får” fria

I år, på skottåret, kommer arbetsgivare att gå plus rent ekonomiskt. Varje år pendlar arbetsdagarna mellan 249 och 253 stycken. Variationen beror både på skottåret och på hur helgdagarna infaller. Det påverkar såväl landets BNP som företagens vinster. För att beräkna effekten på landets BNP används statistiska metoder, och beräkningen indikerar att en extra arbetsdag under ett enskilt år ger drygt 0,1 procent högre BNP.

År 2016 har två extra arbetsdagar jämför med 2015 och kommer därför generera 0,2 procent högre BNP. I pengar motsvarar det 10 miljarder kronor, förklarar Erik Glans.

Så vi jobbar alltså INTE gratis på skottdagen?

– Nej. Men när man förhandlar om lönen vet arbetsgivaren om att vart fjärde år blir det en skottdag, vilket på marginalen påverkar lönenivån. Under skottåret får man jobba lite mer för sin månadslön, men över tid så jämnar det ut sig. 

►LÄS MER: Metro.se reder ut: Vad är BNP?

Arbetar man däremot för timlön så kan det löna sig med en extra arbetsdag. Det vill säga om man faktiskt jobbar just den dagen.

– Hela året blir ju en extra dag längre, oavsett om man spenderar den på jobb eller fritid. Livet blir varken bättre eller sämre, och det jämnar ut sig ekonomiskt över tid, säger Erik.