– Samtidigt som man försöker mjuka upp i en massa andra länder som i Kanada, Uruguay och en del delstater i USA, har man valt att vara tuffa i Danmark.

Nils Vest, boende i Christiania, är missnöjd med att Danmarks största partier är emot en legalisering av cannabis.

Fakta: Christiania

Christiania upprättades 1971 när husockupanter tog sig in på ett gammalt kasernområde i östra Köpenhamn. De lyckades sedan nå en överenskommelse med myndigheterna och de tidigare ockupanterna tilläts att bo där och även bygga nytt i fria former. Invånarna ville bygga "ett självstyrande samhälle". Området etablerades snabbt som en plats för haschhandel, främst längs försäljningsstråket som kallas Pusher Street.

Genom årens lopp har polisen gjort otaliga tillslag på Christiania med en specialstyrka under namnet Task Force Pusher Street. Mellan 2012 och juni 2016 har polisen beslagtagit mer än fem ton narkotika i stadsdelen. Uppemot 8 000 personer har anmälts för narkotikainnehav och 960 för narkotikaförsäljning.

I onsdags kväll öppnade en 25-årig man eld mot två poliser och andra människor i området. En polisman träffades i huvudet och hans tillstånd är fortfarande kritiskt. Den misstänkte gärningsmannen skottskadades själv när han greps i sitt hem i Tårnby och avled senare av sina skador.

Efter det blodiga dramat beslutade Christianiaborna att själva riva haschbodarna. Det är första gången de boende agerar på detta sätt. Senast i somras rev polisen bodarna, men bara timmar efter insatsen var försäljningen igång igen på Pusher Street.

Källa: Köpenhamnspolisen, Danmarks radio.

– 99 procent av de boende vill ha någon form av legalisering, säger Nils Vest, boende i fristaden, till TT.

Han var med när haschbodarna, på berömda "Pusher Street" i Christiania, en efter en revs i Köpenhamnsområdet Christiania i fredags morse. De boende fick nog efter ett blodigt skottdrama i fristaden i onsdags kväll.

Men det de är trötta på är otrygghet och våld – inte nödvändigtvis knark i sig. Och veckans händelser har fått ut även politiker på högsta nivå i legaliseringsdebatten. Morten Østergaard, partiledare för RV, skrev på Facebook och Twitter på lördagsmorgonen att han svängt och nu stödjer att man provar statlig hasch-försäljning.

Fem partier

RV är i opposition, men den konservativa regeringens stödparti LA håller med, och tror att tiden börjar bli mogen.

– Jag tror att det nu är närmare än någonsin tidigare, säger LA:s ansvariga för rättsfrågor, Christina Egelund, till nyhetsbyrån Ritzau.

Förutom RV och LA är tre folketingspartier till inne på den linjen: Enhedslisten, SF och Alternativet. Men ingen av de tre stora, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti och regerande Venstre.

Alternativets rättsansvarige, Carolina Maier, menar att även de stora kan ändra sig.

– En stor majoritet av danskarna vill ha en legalisering, och det kan skapa en press så att några av de stora partierna kanske byter ståndpunkt, säger hon till Ritzau.

Men Venstre säger att ingenting har förändrats.

– Hasch är farligt, det är ett sluttande plan, och det är beroendeframkallande, säger partiets rättsansvarige Preben Bang Henriksen till Ritzau.

– Därför är Venstres linje densamma som alltid, det ska inte legaliseras.

Nils Vest, som bott 37 år i Christiania, menar att legaliseringsivrarna får medvind av en internationell trend.

– Samtidigt som man försöker mjuka upp i en massa andra länder som i Kanada, Uruguay och en del delstater i USA, har man valt att vara tuffa i Danmark, säger han till TT.

"Skiter i Christiania"

Nils Vest pekar också på de svarta pengarna som ett växande orosmoment. Haschhandeln i Christiania har ju varit illegal i alla år, men tidigare fanns det i alla fall ett element av social kontroll – man hade en regel om att en langare hade varit tvungen att bo i fristaden i tre år innan det var okej med övriga boende att starta försäljning.

– Om de bor här och vi känner dem kan vi gå direkt till dem, men det blir helt omöjligt om det kommer folk utifrån som skiter i Christiania och bara är intresserade av pengar, säger Nils Vest.

Polisen befarar efter veckans händelser att knarkhandeln flyttar ut på Köpenhamns gator.

– Vi är inte så naiva att vi tror att haschhandeln inte kommer att försöka hitta en marknad, sade Köpenhamns polischef Thorkild Fogde i samband med fredagens rivning av haschbodarna.