Fakta: Bomber i New York-området

En rörbomb exploderade i lördags morse på gata i New Jersey där ett välgörenhetstillställning skulle ha arrangerats. Men gatan var tom eftersom evenemanget senarelagts, och inga människor skadades.

På lördagskvällen detonerade en tryckkokare fylld med splitter på nedre Manhattan i New York. 29 personer skadades men ingen dödades. En liknande sprängladdning hittades fyra kvarter därifrån, men den kunde desarmeras. Samma typ av bomb användes vid attentatet mot maratontävlingen i Boston 2013.

Tidigt på måndagsmorgonen hittades fem rörbomber i en ryggsäck placerad i en soptunna i Elizabeth, New Jersey. En av sprängladdningarna detonerade när den undersöktes av polisens robot, men inga personer skadades.

Källa: BBC

Mannen greps i staden Linden, tre mil utanför New York, på måndagsförmiddagen amerikansk tid. Tv-bilder visar hur 28-åringen skadad men vid medvetande förs från platsen i ambulans. Två poliser träffades också vid skottlossningen, den ene i handen och den andre i sin skottsäkra väst.

Det var en barägare i Linden som upptäckte 28-åringen sovande vid ingången till baren och då tillkallade polisen, rapporterar CNN.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio namngav tidigare på måndagen den misstänkte för explosionen på Manhattan i lördags kväll: Ahmad Khan Rahami, New Jersey-bo men född i Afghanistan. Rahamis namn har inte hittats i USA:s register över misstänkta terrorister, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

– Men vi har all anledning att tro att det här rör sig om en terrorhandling, säger Bill de Blasio vid en presskonferens.

Inga fler söks

Borgmästaren understryker samtidigt att man inte söker några ytterligare misstänkta i samband med dåden, och enligt FBI finns inga tecken som tyder på att någon terrorcell verkar i New York-området.

Minst 29 människor skadades när Manhattan-bomben exploderade i stadsdelen Chelsea på lördagskvällen lokal tid. Tidigare samma dag exploderade en bomb i Seaside Park i New Jersey, men då skadades ingen.

Kraftigt beväpnade poliser och militärer syntes tidigare på måndagen på gatorna i New York, och sirener ljöd över staden. Men tunnelbaneturen i morgonrusningen var ovanligt tyst – inga gatumusikanter spelade på stationerna och människor pratade knappt med varandra.

Myndigheterna skickade ut mass-sms med uppmaningen att ringa nödnumret 911 om Ahmad Khan Rahami påträffades.

– När de efterlyste Ahmad Khan Rahami så plingade det till i allas telefoner på tunnelbanan. Men jag känner mig ändå trygg, säkerhetspådraget är stort, säger Veronica Cohen, som jobbar på ett kontor nära Grand Central Station.

Bomb i soptunna

En tjänsteman vid USA:s departement för inrikes säkerhet uppger att tre sprängladdningar har knutits till varandra. Den senaste av dem – fem rörbomber i en ryggsäck – exploderade strax före klockan ett natten till måndagen, lokal tid, i staden Elizabeth i New Jersey, sydväst om New York.

Bomben detonerade när den undersöktes av polisens robot, men ingen skadades.

I söndags skadades nio människor när en knivbeväpnad man gick bärsärk i en shoppinggalleria i delstaten Minnesota. President Barack Obama sade dock på måndagen inget samband hittats mellan knivdådet och bombdåden i New York-området. Men Obama underströk samtidigt att händelsen i Minnesota utreds som en "potentiell terrorhandling".