Fakta: Rapporten

Enligt Amnesty International har 17 723 personer dött i fångenskap mellan mars 2011 och december 2015. Det är ett genomsnitt på 300 i månaden. Statistiken kommer från organisationen HRDAG som använder vetenskapliga metoder för att analysera brott mot mänskliga rättigheter.

Under ett decennium, fram till 2011, registrerade Amnesty International ungefär 45 dödsfall i fångenskap varje år, alltså ungefär tre–fyra i månaden.

Siffran som nu presenteras i rapporten är en uppskattning, och både HRDAG och Amnesty International tror att det verkliga antalet är högre.

Källa: Amnesty International

Fakta: Många "försvinner"

Syrien har i decennier styrts som en diktatur av familjen al-Assad som tillhör landets alawitiska minoritet.

Redan innan upproret inleddes 2011 beräknades hundratals personer sitta i regimens fängelser av politiska skäl. Antalet fångar har stigit kraftigt under kriget, och nu handlar det om tusentals. Många människor är försvunna och misstänks ha förts bort av säkerhetsstyrkorna för att fängslas eller dödas.

Redan före upproret räknade Amnesty International med att omkring 17 000 personer var "försvunna" i Syrien. De flesta av dem fördes bort i samband med oroligheter i början av 1980-talet och förmodas vara döda sedan länge. Sedan 2011 har ytterligare flera tiotusen människor "försvunnit" på samma sätt.

Källa: Landguiden

Militärfängelset Saydnaya ligger i utkanterna av Damaskus och hit förs många av de syrier som gripits av regimen. Här väntar mörker – fängelset har av människorättsgruppen Amnesty International liknats vid ett svart hål – och omänskliga förhållanden.

"När de tog in mig i fängelset kunde jag känna lukten av tortyr. Det är en speciell lukt av fukt, blod och svett" säger Salam från Aleppo, en av 65 överlevare som för Amnesty International vittnat om rutinmässig tortyr, misshandel och skrämmande övergrepp i de syriska fängelserna.

Gripna "försvinner"

Enligt rapporten har 17 723 människor dött i fångenskap sedan krisen i Syrien inleddes i maj 2011 och fram till slutet av förra året. Det är i genomsnitt över 300 personer i månaden. Den verkliga siffran tros dock vara mycket högre, eftersom många syrier som gripits försvunnit.

"I årtionden har syriska regeringsstyrkor använt tortyr som ett sätt att krossa sina motståndare. I dag genomförs det som en del av ett systematiskt och omfattande angrepp mot alla i civilbefolkningen som misstänks motsätta sig regeringen, och det är att betrakta som ett brott mot mänskligheten" säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

Brutalt välkomnande

Många av de överlevande berättar om hur misshandeln började redan när de anlände till fängelset, en makaber välkomstritual som kunde inkludera misshandel med metallstänger eller elkablar.

"De behandlade oss som djur. De ville att folk skulle vara så omänskliga som möjligt. Jag såg blodet, det var som en flod. Jag trodde aldrig att mänskligheten skulle kunna sjunka så lågt" säger advokaten Samer som greps nära Hama.