Instruktionsfilmer som tv-kanalen Sky News har kommit över sägs visa hur Islamiska statens tekniker lyckats få fram robotar som kan skjuta ner stridsflyg eller passagerarplan.

Det handlar om robotar som ansetts obrukbara, eftersom batterierna tagit slut. Sådana missiler, som anses mycket träffsäkra, har i årtionden funnits hos olika terrorgrupper, bland andra IRA i Nordirland. Att hålla batterierna till stridsspetsarna laddade har ansetts omöjligt för grupper utan en militär infrastruktur, men nu har IS av allt att döma löst problemet, rapporterar Sky News, som menar att avslöjandet kommer att chocka underrättelsetjänster världen över.

Filmerna visar också hur IS tagit fram fjärrstyrda bilar som kan fungera som mobila bomber. För att lura säkerhetsutrustning som används i väst placeras dockor på förarplatsen, utrustade med termostat som gör att de utstrålar samma värme som en levande människa.

Filmerna har tv-bolaget fått från medlemmar av rebellrörelsen Fria syriska armén (FSA), som hittade dem hos en tillfångatagen IS-medlem.