Fakta: Valet i Berlin

2,5 miljoner människor är röstberättigade i söndagens val till Berlins representanthus, "Abgeordnetenhaus" på tyska.

Representanthuset är ett av Tysklands 16 delstatsparlament. I de flesta delstater kallas parlamenten "Landtag", lantdag, dock inte i stadsstaterna Berlin, Hamburg och Bremen.

Sedan 2011 styrs Berlin av en så kallad stor koalition mellan socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU. I december 2014 tog Michael Müller (SPD) över borgmästarposten, sedan den populäre Klaus Wowereit från samma parti avgått i förtid. I helgens val utmanas Müller av Frank Henkel från Angela Merkels parti CDU, en kandidat som under den senaste mandatperioden suttit i samma delstatsregering som Müller.

Enligt den färska opinionsmätningen Berlintrend, som genomförts på uppdrag av public service-bolaget ARD, skulle SPD få 21 procent av rösterna. Koalitionspartnern CDU landar på 19 procent, medan De gröna får 16 procent. Vänsterpartiet Die Linke och högerpopulistiska AFD hamnar båda på 15 procent och liberala FDP får 5 procent, vilket är spärren för att komma in.

Vallokalerna öppnar 08.00 och stänger 18.00.

Källa: TT

Med uttrycket "Berlin ist arm, aber sexy" – Berlin är fattigt, men sexigt – blev den tidigare borgmästaren i den tyska huvudstaden Klaus Wowereit känd långt utanför landets gränser. Hans efterträdare Michael Müller har inte gjort lika mycket väsen av sig – men inför söndagens val till Berlins representanthus tycks han ha hittat sin strid.

"Ett fyrtorn för frihet"

"Berlin är inte vilken stad som helst. Berlin är staden som gått från att vara Hitlers och Nazitysklands huvudstad till att bli ett fyrtorn för frihet, tolerans, mångfald och social sammanhållning", skrev Müller på sin Facebooksida häromdagen, i en appell för demokrati och pluralism, mot den "bruna soppa" som han anser att högerpopulisterna i Alternativ för Tyskland (AFD) håller på att koka ihop.

Jämfört med München och Hamburg är Berlin visserligen fortfarande en fattig stad, men sedan 2011 har delstatens skulder minskat med mer än tre miljarder euro, omkring 29 miljarder svenska kronor. Trots det är berlinarna inte nöjda. En bidragande orsak är kaoset kring stadens nya storflygplats, som skulle ha öppnats 2012. På grund av olika problem har invigningen skjutits upp otaliga gånger och kostnaderna skenat.

Även hanteringen av flyktingkrisen är en källa till missnöje. Huvudstadens socialtjänst har av Süddeutsche Zeitung kallats "Tysklands sämsta myndighet".

15 procent för AFD

När de 2,5 miljoner röstberättigade går till val på söndagen markerar det av allt att döma slutet för den stora koalition av socialdemokrater och kristdemokrater som styrt Berlin sedan 2011. SPD och CDU får bara 21 respektive 19 procent av rösterna i en färsk opinionsundersökning, vilket inte räcker för majoritet. Michael Müller vill helst regera ihop med De gröna, som dock bara ligger på 16 procent.

AFD hamnar i samma mätning på 15 procent – ett resultat som sannolikt skulle slå hårt mot den berlinska självbilden.