Fakta: Fånge nästan en vecka

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen med budskapet att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

När 38-åringen kommer in i sal 37 i Stockholms tingsrätt ser han sig lugnt omkring.

Kvinnan som han erkänt att han drogat, fört bort och hållit inlåst i en hemmabyggd bunker i Skåne i nästan en vecka döljer sig bakom solglasögon och en stor mönstrad sjal. Hon tar hela tiden nya pappersnäsdukar att torka tårarna med.

Livstid i straffskalan

I stort skiljer sig inte åklagarnas påståenden om vad 38-åringen har utsatt kvinnan för från hans egen berättelse.

– Den juridiska termen är att han har vidgått det mesta. Han har erkänt ett brott som heter olaga frihetsberövande men han nekar helt till våldtäktsanklagelserna, säger 38-åringens försvarare Mari Schaub till TT.

Åklagare Peter Claeson har rubricerat bortförandet som människorov, ett brott som kan ge fängelse i 4–18 år eller på livstid.

För att kunna fälla för människorov måste rätten anse det bevisat att uppsåtet varit att skada kvinnan "till liv och hälsa" eller tvinga henne "till tjänst". Mari Schaub säger att 38-åringen varken velat skada eller tvinga. Han har bara "uttryckt att han någon gång önskar ha samlag" med kvinnan.

"Han har ångest"

Målsägarbiträde Jens Högström säger till TT att kvinnan kommer att ta av både sjal och solglasögon när hon senare lämnar sin berättelse bakom rättens stängda dörrar. Men han vill att 38-åringen sitter i ett annat rum då.

Många närvarande uppfattade 38-åringen som lugn och avslappnad i rättssalen. Målsägarbiträdet använde till och med uttrycket "obehagligt lugn", men enligt försvarsadvokaten mår även 38-åringen dåligt.

– Han är mycket ledsen över det han har gjort. Han har ångest, säger Mari Schaub till TT.

När en reporter frågar varför 38-åringen agerat som han gjort säger hon:

– Han har ju hittat sin drömkvinna.

Han ska då ha tänkt att den enda möjligheten att behålla henne var att låsa in henne.