– Ha sjövett och ta vädret i beaktande.

Lars Nilsson på sjöräddningscentralen.

Fakta: Hård vind

Vind mäts oftast i hastighet, som meter per sekund.

Hastigheter från 14 till drygt 24 meter per sekund kallas på land för hård vind och till sjöss för kuling.

Hastigheter från 24,5 till knappt 33 meter per sekund är storm, både på land och till sjöss.

Ett alternativ är att använda Beaufortskalan, som uppskattar vindens styrka efter dess verkningar på bland annat träd, vimplar och segel.

Källa: SMHI

Stormbyar har uppmätts på två platser på västkusten. SMHI varnar för kuling på västkusten, i Vänern och längs ostkusten från Öland och norrut. Vindhastigheten kan vara upp till 20 meter per sekund.

Problem till havs

– Det blåser fortfarande kraftigt. Det kommer att fortsätta ett tag men börjar avta från natten. Men det blir fortsatt ganska blåsigt även i morgon, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI, vid 17.30-tiden.

Den hårda vinden har vållat problem både till sjöss och på land. Första dagen av seglingstävlingen Lysekil Women's Match, med flera ur världseliten på plats, fick skjutas upp på grund av vädret.

Sjöfartsverket uppmanar båtfolk med mindre farkoster att inte ge sig ut på havet.

– Ha sjövett och ta vädret i beaktande, vädjar Lars Nilsson, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

– På Skagerrak är vågorna sex-sju meter höga. Och det är många motorhaverier och drivande båtar i Stockholms skärgård. Det blåser som på hösten, säger Nilsson.

På västkusten började den hårda vinden under måndagen. Nerblåsta träd stoppade tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad, och träd har fallit över vägar på flera håll.

Fara för skogsbränder

Ett extra problem i blåsten är att faran för skogsbränder är stor, eller mycket stor, i östra Götaland och sydöstra Svealand.

SMHI varnar även för att stora mängder regn kan falla i Dalarna och Gävleborgs län. Där spås regnmängder på lokalt mellan 30 och 40 millimeter.

– Ett lågtryck har kommit in över landet. Under natten och i morgon bitti finns det risk för stora regnmängder, säger Emelie Karlsson.

Även Värmland och Bohuslän kan drabbas av nederbörden.